Ko su „deca s punim radnim vremenom“ u Kini? – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Ko su „deca s punim radnim vremenom“ u Kini?

Sve je više mladih Kineza koji se, zato što ne mogu da nađu posao, vraćaju da žive s roditeljima i da brinu o njima u zamenu za novčanu naknadu. Takav aranžman bi trebalo da bude privremen, ali visoka nezaposlenost mladih i sve starije stanovništvo prete da ovo postane ne samo ekonomski, već i politički problem za Kinu.

Pojam „dece s punim radnim vremenom“ ili „plaćene dece“ u Kini odnosi se na mlade odrasle osobe koje nemaju stalni posao i žive sa svojim roditeljima „za džeparac“, a sve veći broj ovakvih aranžmana izaziva poslednjih meseci žestoke rasprave u kineskoj javnosti.

„Plaćena deca“ pružaju usluge svojim roditeljima kao što su kućni poslovi u zamenu za finansijsku podršku, a u međuvremenu mogu da nastave da se dodatno obrazuju ili da traže posao. U javnosti se postavlja pitanje zašto su ovi mladi ljudi, stari između 20 i 30 godina, napravili tako nekonvencionalan izbor, posebno oni koji imaju kvalitetno obrazovanje i prestižne diplome?

Neki od njih koji rade „puno radno vreme“ kod svojih roditelja kažu da su umorni od ogromne konkurencije koja vlada u kineskim kompanijama, od predugog radnog vremena i visokih troškova koje iziskuje samostalan život u velikim gradovima. Ali za mnoge je razlog očitiji – ne mogu da nađu posao u svojoj struci i zato se vraćaju životu s roditeljima.

Tipičan radni dan „zaposlenog“ kod roditelja

Plata koju primaju za svoje usluge najviše zavisi od standarda roditelja, a kako pišu kineski mediji, najčešće se kreće u rasponu od 400 do 1.000 dolara, pri čemu su stan i hrana, naravno, besplatni.
Tipičan radni dan „plaćenog deteta“ uključuje kuvanje, kupovinu za roditelje, odlazak sa njima kod lekara ili na putovanja. Dok neki od njih pišu na društvenim mrežama kako vode idiličan porodični život, bez pritiska koji na zaposlene vrše kompanije, drugi se žale da ih roditelji i rodbina stalno kritikuju i teraju da pronađu pravi posao i da zasnuju sopstvenu porodicu.

Istraživanja koja su sprovedena o ovoj pojavi pokazuju da, ipak, većina mladih i njihovih roditelja vide ovakav aranžman kao privremen, i kao krajnje utočište kada nema drugih rešenja. Većina roditelja je stara između šezdeset i sedamdeset godina i uglavnom su dobrog zdravlja, ali ima slučajeva da dete čak mora da napusti posao i kada ga ima, kako bi negovalo teško bolesne roditelje.

Kina kupuje vreme

Slučaj „plaćene dece“ ukazuje na dva velika problema s kojima se Kina suočava, pišu lokalni mediji. Prvi je sve veća nezaposlenost među mladima, a drugi ubrzano starenje stanovništva. Ove godine je na kinesko tržište rada izašlo 11,6 miliona fakultetski obrazovanih diplomaca, dok je u julu stopa nezaposlenosti mladih od 18 do 24 godine dostigla rekordnih 21,3 odsto.

Iako se očekuje da će se ovakva situacija promeniti sa oporavkom privrede nakon dugotrajnih mera protiv pandemije, Li Jančun, profesor Fakulteta za finansije i ekonomiju u Šangaju upozorava da bi nezaposlenost mladih u Kini mogla da postane strukturni problem. Stoga on mora hitno da se rešava, ili će to postati krupan politički problem.

U međuvremenu, kinesko društvo ubrzano stari. Gotovo jedna trećina stanovništva, odnosno 400 miliona ljudi biće starije od 60 godina do 2035. godine, a mnogi od onih koji su već sada penzioneri ili će to uskoro biti, imaju samo jedno dete.

Za „decu s punim radnim vremenom“ briga o roditeljima u zamenu za platu je možda samo privremeni aranžman, ali to je kupovanje vremena za Kinu, upozorava kineski profesor, koji insistira na tome da se što pre mora tražiti odgovarajuće rešenje i za mlade i za stare generacije.

Tags
Back to top button