Ako imate kredit, izvadite crveni flomaster: Ovo su datumi u 2023. koji bi mogli da vam zagorčaju život – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEKreditiLICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Ako imate kredit, izvadite crveni flomaster: Ovo su datumi u 2023. koji bi mogli da vam zagorčaju život

Od juna prošle godine, euribor ne prestaje da raste. Ovaj rast direktno utiče na sve one građane koji su se zadužili u evrima, i to sa varijabilnom kamatnom stopom. Iako se vrednost famoznog euribora menja gotovo na svakodnevnom nivou, postoje četiri ključna datuma tokom godine, kada se i rate dužnika menjaju.

Tromesečni euribor trenutno iznosi 2,5 odsto, a šestomesečni 2,92.

Naredna sednica Evropske centralne banke (ECB), na kojoj će se odlučivati o visini tri referentne kamatne stope, koje direktno utiču na rast euribora, održaće se 2. februara, a brojni svetski ekonomisti očekuju njihovo povećanje.

Inače, euribor čini deo iznosa kamate – drugi deo predstavlja marža banke.

Rast se dešava iz dana u dan, ali korisnici to osete tek kada iz banke stigne novi obračun. U zavinosti od toga da li je kredit vezan za tromesečni ili šestomesečno, obračun se vrši na, kako i sama imena govore, tri ili šest meseci.

Koji su ključni datumi?

Kada je u pitanju tromesčeni euribor, rate se usklađuju četiri puta godišnje.

Ključni datumi za dužnike su, u ovom slučaju, 31. mart, 30. jun, 30. septembar i 31. decembar.

S druge strane, kod kredita sa šestomesečnim euriborom, rate se, logično, usklađuju dva puta godišnje – 30. juna i 31. decembra.

Ko ima razloga za brigu?

Iako rast euribora utiče na sve građane koji su se zadužili u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom, postoje grupe dužnika koji su posebno pogođeni.

To su prvenstveno korisnici stambenih kredita, jer se u ovim slučajevima od banke pozajmljuje velika suma novca, koja se otplaćuje i po nekoliko decenija, zbog čega ekonomisti često stambeni kredit nazivaju „doživotnim“.

Takođe, rast euribora značajno pogađa i dužnike koji su relativno skoro podigli kredit, s obzirom na to da je struktura rate drugačija u različitim periodima otplate – kako vreme prolazi, sve manji deo rate čini kamata.

Takođe, rate rastu i korisnicima lizinga.

Kada će euribor prestati da raste?

Euribor je počeo da raste zbog restriktivne monetarne politike ECB-a, a stručnjaci očekuju da bi pad vrednosti mogao da se očekuje naredne godine.

Do kog nivoa euribor može da ide – teško je precizirati, ali kako se u prošlosti on dugo nalazi na nivou od tri odsto, ekonomisti očekuju da bi ovaj scenario mogao da se ponovi.

Nova.rs

Tags
Back to top button