Elektronska trgovina beleži dvocifreni rast – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Elektronska trgovina beleži dvocifreni rast

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović pozvao je sinoć na zajednički rad na dodatnom unapređenju tržišta elektronske trgovine koje danas u Srbiji beleži dvocifreni rast.

Momirović je istakao u obraćanju na centralnom eCommerce događaju u Srbiji “Hot Spot eCommerce Awards” u organizaciji eCommerce asocijacije Srbije, da je u prethodne tri godine bilo više promena u digitalnom eko sistemu nego u poslednje tri decenije, navedeno je na sajtu Vlade.

On je rekao da će Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine zajedno sa relevantnim institucijama, eCommerce asocijacijom Srbije i kompanijama koje se bave elektronskom trgovinom raditi na suzbijanju sive ekonomije na internetu, unapređenju pravnog okvira i tržišta zasnovanog na principima fer konkurencije.

Prema njegovim rečima, razvoj elektronske trgovine sa sobom donosi i određene izazove, posebno u borbi protiv nelegalne trgovine na internetu.

Ministar je dodao da je cilj Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine da u Srbiji imamo još mnogo uspešnih poslovnih priča kada je reč o razvoju elektronske trgovine, i da je stoga potrebno dodatno podići svest i poverenje potrošača u elektronsku trgovinu, razvijati bezgotovinsko plaćanje i pratiti trendove na tržištu EU gde nas očekuju značajne promene na polju zakonodavstva kako bi našim kompanijama omogućili da kroz kanal elektronske trgovine izvoze robu na ovo tržište.

Momirović je naveo da se u okviru naše tržišne inspekcije svakodnevno uz pomoć najmodernijih softvera vrši pretraga javno dostupnih podataka na internetu, naročito na društvenim mrežama u cilju suzbijanja nelegalne trgovine.

On je napomenuo da je samo u prošloj godini identifikovano preko 48.000 oglasnih poruka koje nisu dozvoljene, dok je tržišna inspekcija u saradnji sa nosiocima prava intelektualne svojine naložila onlajn platformama uklanjanje približno 80.000 oglasnih poruka kojima se nudila krivotvorena roba.

Kroz neposredni inspekcijski nadzor u cilju suzbijanja sive ekonomije na internetu, u 2022. godini je u saradnji sa tužilaštvom i MUP-om oduzeto više od 800.000 komada različitih proizvoda, ukazao je on.

eCommerce asocijacija Srbije je sa svojim partnerima i ove godine organizovala prestižnu dodelu nagrada “Hot Spot eCommerce Awards” kojima se odaje priznanje iz oblasti eTrgovine kompanijama koje su doprinele napretku elektronske trgovine u Srbiji i regionu.

eKapija

Tags
Back to top button