Odmor u Grčkoj skuplji 10 odsto ove sezone – Bankar.rs
LICNE FINANSIJEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Odmor u Grčkoj skuplji 10 odsto ove sezone

Ove sezone će nas letovanje koštati u proseku za oko deset odsto više nego prošle godine, kaže Aleksandar Seničić, direktor Jute za Politiku. Kao i ranijih godina još od novembra počele su rezervacije uglavnom aranžmana u Grčkoj i reč je o putnicima koji odmaraju u predsezoni.

-To su penzioneri, porodice sa mlađom decom koja nemaju obaveze, ne zavise od raspusta i mogu već sada da isplaniraju odmor. Inače su to jeftiniji aranžmani, ali kada se rezervišu i plate ranije onda se ostvaruju zaista ogromni popusti, kaže on. U pojedinim turističkim agencijama kažu da su već sada aranžmani za maj, jun, septembar i prvu polovinu oktobra uglavnom rasprodati. Rana prodaja je svetski trend, ali je kod nas ustanovljena već deset godina i svake sezone je sve više onih koji odmah posle novogodišnjih praznika rezervišu odmor unapred. Predstavnici Jute kažu da će putnici imati priliku da ostavre popuste i na sajmu turizma koji se održava u poslednjoj nedelji februara. Inače kako kažu u pojedinim agencijama , ogromno je interesovanje putnika za aranžmane u maju, junu, kao i septembru . To su putovanja koja podrazumevaju smeštaj i prevoz autobusom i sopstvenim automobilom. I na odmor u sezoni, putnici koji su bili spremni da plate letovanje u celost do decembra mogli su da ostvare popuste i do 50 odsto. Za četvoročlanu porodicu je tako aranžman u hotelu sa četiri zvezdice , na Halkidikiju, koji bi inače koštao oko 1500 evra mogao da se dobije i za 750 evra. Jeftiniji aranžmani se odnose uglavnom na Grčku jer agencije sa tamošnjim partnerima najbrže postignu dogovore i već u novembru izađu sa ponudom. Najkasnije se prodaju avio aranžmani i prodaja uglavnom počinje od Sajma turizma.

–I ove godine su našim građanima najzanimljivije destinacije Grčka, Turska, mada se dobro prodaje i Španija. Ove godine su mnogi odustali od zimovanja zbog blage zime i nedostatka snega u skijaškim centrima, pa su novac ranije preusmerili na uplate za leto. Zato se beleže ovakvi rezultati i većina agencija već sada kaže da prodaja ide bolje nego prošle godine, kaže Seničić.

Politika

Tags
Back to top button