Mali: Očekujem usporavanje inflacije, to će značiti postepen izlazak iz krize – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mali: Očekujem usporavanje inflacije, to će značiti postepen izlazak iz krize

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da očekuje usporavanje inflacije, što će označiti i postepeni izlazak iz krize koju, kako je istakao, nismo mi izazvali.

Mali je za RTS rekao da, iako je zabeležen rast inflacije u prošloj godini, ona se u novembru i decembru izjednačila.

Sumirajući prethodnu godinu, Mali je rekao da se ceo svet suočava sa nikad većom krizom, koja je počela još 2020. sa koronavirusom, zatim poremećajima u lancima snabdevanja, skokom cena energenata i na kraju konfliktom u Ukrajini. Istakao je da je Srbija zabeležila rast BDP-a od 2,3 do 2,5 odsto.

“Prvi put u istoriji BDP nam je iznad 60 milijardi evra, dok je 2012. iznosio 33 milijarde. To je skoro duplo više. Deficit budžeta je na 3,3 odsto, što je izuzetan rezultat imajući u vidu izdvajanja za nabavku struje i gasa”, rekao je Mali.

Grant od 600 miliona evra od EU za prugu ka Nišu

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se u ovoj godini nastavlja sa važnim infrastrukturnim projektima za građane Srbije i da je jedan od njih izgradnja brze pruge od Beograda do Niša, i najavio za februar potpisivanje sporazuma sa EU o donaciji vrednoj 600 miliona evra.

“U februaru će biti organizovan veliki događaj, potpisivanje sporazuma sa EU. Velika zahvalnost Evropskoj komisiji, našim prijateljima iz EU. Izgradnja će početi, dodeliće nam najveću donaciju ikada, grant od preko 600 miliona evra za izgradnju pruge od Beograda do Niša. Sada će vozovi ići brzo ne samo ka severu, već i ka jugu”, naveo je Mali.

On je rekao za RTS da mi već danas imamo brzu prugu od Beograda do Novog Sada, a za dve godine biće gotovo deo od Novog Sada do mađarske granice.

“Velike stvari se događaju u Srbiji, deset auto-puteva gradimo u ovom trenutku, kao i fabrike za prečiščavanje otpadnih voda i druge projekte”, kazao je Mali.

Ministar je naglasio da je razvoj puteva i pruga veoma važan za sveukupni ekonomski razvoj Srbije.

“Srbija polako pokazuje koliko smo drugačiji. U uslovima najveće krize pokazujemo svoju snagu. Pratimo šta se dešava, reagujemo na vreme. Imate sve obezbeđeno za građane Srbije, uprkos izazovima sa kojima se suočavamo”, rekao je Mali.

Rekordan priliv stranih investicija

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ćemo prošlu godinu pamtiti po rekordnom prilivu stranih direktnih investicija koje su dostigle nivo od 4,4 milijardi evra.

“To je konačan rezultat za 2022. ostvaren uprkos krizi i globalnoj neizvesnosti. Uprkos svemu tome, investitori nastavljaju da dolaze u Srbiju i otvaraju nova radna mesta”, rekao je Mali.

On je istakao za RTS da je u korelaciji sa ovim podatkom i činjenica da Srbija ostvaruje i rekordno niske stope nezaposlenosti budući da je ovaj indikator već dva kvartala zaredom na nivou od 8,9 odsto, što je rezultat koji nikada pre nije ostvaren.

“Ovo su zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku, borimo se za svako radno mesto, stopa nezaposlenosti kod mladih je sa 50 odsto smanjena na 25 procenta”, rekao je Mali.

On je podsetio da je za dostizanje zacrtanih ciljeva i prolazak kroz krizu sa što manje posledica, država pomogla privredu i građane sa oko devet milijardi evra.

Odgovarajući na kritike da je stopa nezaposlenosti manja zbog smanjenja broja stanovnika u Srbiji, Mali je istakao da apsolutni brojevi zaposlenosti to demantuju, te naveo da je zaposlenost u Srbiji od 2001. do 2012. godine sa 2,26 miliona spala na 1,8 miliona građana, a da danas ona ponovo iznosi 2,25 miliona.

“To znači da smo kreirali više od 400.000 radnih mesta, odnosno da je toliko ljudi dobilo posao“, rekao je Mali.

On je zaključio da je, uprkos najcrnjim scenarijima, naša zemlja sačuvala radna mesta i proizvodne kapacitete, uz ozbiljnu podršku ekonomiji, a što su sve rezultati naših građana u teškim ekonomskim uslovima.

Foto: Vlada Srbije

Tags
Back to top button