Umesto keša i kartice, plaćanje mobilnim telefonom i satom – jednostavno, ali koliko je bezbedno – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Umesto keša i kartice, plaćanje mobilnim telefonom i satom – jednostavno, ali koliko je bezbedno

Tiha revolucija u digitalizaciji plaćanja – tako su finansijski stručnjaci opisali potvrdu kompanije “Gugl” da je njen elektronski novčanik od kraja avgusta prošle godine dostupan u Srbiji, pored već postojećeg “Eplovog”. A prema istraživanju, takvu mogućnost kod nas podržava čak 96 odsto terminala za plaćanje.

“U današnje vreme velika većina nas mobilni uređaj ima sa sobom i koristimo ih svakodnevno za komunikaciju, informisanje, zabavu, tako da je prirodan naredni korak u njihovom korišćenju za plaćanje, a to je moguće putem korišćenja mobilnih novčanika”, navodi Mirjana Berić, direktorka za poslovni razvoj “Masterkarda”.

Podeljena su mišljenja građana o beskontaktnom plaćanju mobilnim telefonom.

“Ne, ne koristim. Imam e-Banking, koristim plaćanje karticom, ali ne mobilnim telefonom”, kaže jedan od anketiranih.

Njegova sugrađanka navodi da još nije prešla na taj način plaćanja.

“Verovatno je bezbednije nego nositi gotove pare u novčaniku, ali eto, još nisam prešla.”

Prodavci navode da su mladi ljudi uglavnom ti koji koriste beskontaktno plaćanje mobilnim telefonima.

“Neophodno je samo da dodaju karticu u svoj mobilni novčanik, bilo da se radi o Epl ili Gugl uređaju i da koriste mobilni telefon kao sredstvo plaćanja, odnosno, jednostavno ga prinesu POS teminalu”, objašnjava Rastko Nicić iz Unikredit banke.

Jednostavno, ali da li je i bezbedno?

Korišćenje mobilnog telefona za plaćanje zasniva se na NFC tehnologiji koja omogućava bežičnu komunikaciju uređaja na malim udaljenostima, a poseduju je svi moderniji telefoni i satovi.

Pored beskontaktnog plaćanja, NFC tehnologija se može koristiti i za otključavanje automobila i stana ili kao propusnica za ulazak na posao. Jednostavno jeste, ali koliko je bezbedno?

“Morate da čuvate mobilni telefon jer je on vaša platna kartica, jer ako ga neko ukrade, on će imati prustup vašim plaćanjima. Druga stvar je da pazite, da čuvate telefon od nekih virusa i nepoženjih aplikacija. Vodite računa šta instalirate u svoj mobilni telefon”, navodi Goran Kunjadić, stručnjak za sajber bezbednost.

Rastko Nicić iz Unikredit banke kaže da je ovaj vid plaćanja nešto bezbedniji jer kartica nije s nama, niti neko može da prekopira podatke sa nje.

“U komunikaciji sa trgovcem ne prenose se podaci o samoj platnoj kartici već se koristi takozvani token za plaćanje. Tako da u tom slučaju ovaj vid plaćanja je i nešto bezbedniji jer nemamo fizički karticu prisutnu niti neko može da prekopira podatke sa same kartice”, dodaje Nicić.

Pojednostavljeni način plaćanja lakše izvlači novac, pa ne bi bilo loše i prištedeti zaradu, a kako u mobilnom telefonu držimo virtuelne bankovne kartice, lične podatke, ključeve… stručnjaci ponavljaju: dobro ga čuvajte.

Izvor: RTS

Tags
Back to top button