Da li je moguće promeniti vrstu kamate tokom otplate stambenog kredita? – Bankar.rs
KreditiSLIDERSVE VESTI

Da li je moguće promeniti vrstu kamate tokom otplate stambenog kredita?

Od ove godine se pri podizanju kredita mnogo više pažnje obraća na vrstu kamatne stope

I pre 2022. godine i ovih poslednjih ekonomskih potresa koji su nas uzdrmali, trebalo je razmišljati o vrsti kamate u trenutku kada ste sa bankom pregovarali o kupovini kredita.

Utisak je da su svi koji su podizali kredite pre 2020. godine manje brinuli o vrsti kamate. Međutim, okolnosti su na određeni način naterale građane Srbije da sada mnogo više pažnje obrate na deo u ugovorima pod nazivom “vrsta kamate” i da dobro pogledaju da li piše “fiksna” ili možda “varijabilna”.

Ovo se, naravno, događa zbog rasta evropske referentne kamatne stope, poznatije i kao EURIBOR, a rast te stope utiče i na to da ćete plaćati veću ratu kredita, ukoliko ste od banke kupili kredit sa varijabilnom kamatnom stopom.
Ukoliko želite da na dnevnom nivou pratite promene u visini euribora, to možete uraditi na ovom linku.

Zbog ovih promena, za koje ne može tačno da se utvrdi kako će se kretati na duži rok, građani trenutno više “naginju” ka tome da kupe kredite sa fiksnom kamatnom stopom, kako bi imali što manje iznenađenja u otplati, bez obzira da li je reč o keš kreditu, kreditu za refinansiranje ili stambenom kreditu.

Sa druge strane, oni koji su kupili kredite sa varijabilnim kamatama, sada traže mogućnost da nekako preguraju veću ratu.

U suštini, ukoliko imate stambeni kredit sa varijabilnom kamatom koji vam pravi poteškoće u otplati, za vas postoje dva rešenja.

Dok je prva opcija sama po sebi jasna, drugu bi trebalo malo pojasniti.

Naime, ukoliko ste pri podizanju stambenog kredita, odabrali opciju kombinovane kamatne stope, onda imate mogućnost da na svake tri godine tokom čitavog perioda otplate kredita, promenite vrstu kamate i da, na primer, sa varijabilne pređete na fiksnu kamatu. Naravno, u ovom slučaju takođe treba dobro da se informišete kakvi su tačno uslovi za obe vrste kamate. Svakako, sve zavisi i od banke kod koje ste kupili kredit, tačnije, šta piše u vašem ugovoru o kreditu.

Takođe, treba znati da se kombinovana kamatna stopa isključivo nudi za stambene kredite i da takva opcija ne postoji za keš kredite i kredite za refinansiranje.

Izvor: Kamatica

Tags
Back to top button