Švajcarska centralna banka prijavila ogroman gubitak, najveći u 116 godina postojanja – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Švajcarska centralna banka prijavila ogroman gubitak, najveći u 116 godina postojanja

Švajcarska centralna banka zabeležila je najveći godišnji gubitak u svojoj 116-godišnjoj istoriji, pošto su tržišta akcija i fiksnih prihoda – koja su u padu – pogodila vrednost njenog portfelja akcija i obveznica, objavila je Banka u ponedeljak, pozivajući se na preliminarne procene.

SNB (Swiss National Bank) je izgubio oko 132 milijarde franaka (143 milijarde dolara) 2022. godine, što je jednako procentu od oko 18% projektovanog bruto domaćeg proizvoda Švajcarske i pet puta više od prethodnog rekordnog gubitka od 23 milijarde franaka (25 milijardi dolara) u 2015.

Vrednost deviznih rezervi švajcarske centralne banke pala je za oko 17% prošle godine i iznosila 784 milijarde franaka (854,4 milijarde dolara) u decembru, u odnosu na 945 milijardi franaka (bilion dolara) godinu dana ranije, kada je SNB prijavio profit od 26 milijardi franaka (28,3 dolara).

Gubitak iz 2022. znači da SNB neće distribuirati nikakav profit centralnim i regionalnim švajcarskim vladama. Biće to tek drugi put od svog osnivanja 1906. da Banka “preskače” uobičajenu isplatu.

Prošle godine, švajcarska centralna banka isplatila je šest milijardi franaka (6,5 milijardi dolara) federalnoj vladi i kantonima, koji će sada biti primorani da preispitaju svoje planove potrošnje.

Tags
Back to top button