Za 10 plaćanja dnevno, 10 faktura: Banke u Srbiji imaju novu praksu – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Za 10 plaćanja dnevno, 10 faktura: Banke u Srbiji imaju novu praksu

Građani se sve više žale na rast mesečnih obaveza prema bankama, naročito što se u poslednje vreme određene kalukacije pravdaju povećanjem kamatnih stopa globalno, a koje ne utiču samo na rast rate kredita, već menjaju i strukturu otplate.

Dodatno, prema našim saznanjima, banke osim za fizička lica povećavaju i cenu usluga za poslovne subjekte.

Naime, jedna banka (zasada Inteza) koja ima veliki udeo na tržištu Srbije, za svaku upotrebu, odnosno plaćanje biznis karticom, šalje po jednu zasebnu fakturu na SEF (Sistem elektronskih faktura). Već pljušte takve nove, uvećane fakture.

Ovo bi moglo da uveća i cene knjigovodstvenih usluga. To potvrđuje i sagovornik Telegraf Biznisa, knjigovođa iz Beograda Aleksander Segedi.

Segedi, koji je vrsni poznavalac poreskih propisa, navodi da bi nova praksa mogla da dovede do uvećanog broja mesečnih faktura koje se broje desetinama, pa i stotinama. Podsetimo, on je još ranije u razgovoru za naš portal predložio tri modela po kojima bi frilenserima koje Poreska “juri”, mogao na lakši način da se obračuna porez.
“Od početka obaveze Sistema Elektronskih Faktura, banka Inteza, a za sada nemam informacije da to rade druge banke; za svako “provlačenje” biznis kartice, što inače naplaćuje 39 dinara – šalje po jedan primerak fakture putem SEF. Sada imamo situaciju da, primera radi, mali preduzetnik, koji je morao biti registrovan na SEF – za deset plaćanja dnevno dobije deset faktura – dnevno; a to znači da će preduzetnici koji “provuku” karticu 300 puta mesečno imati 300 faktura za svog računovođu; a cena je dogovarana na bazi 20 faktura”, kaže Segedi za naš portal.

Prema njegovim rečima, petnaestostruko povećanje papirologije će se definitivno odraziti na cenu knjigovodstva.

“Nisam siguran da je problem do SEF, jer druge banke to ne rade”, navodi on.
Podsetimo, od 1. januara 2023. godine počelo je i obavezno slanje, primanje i čuvanje e-faktura za subjekte privatnog sektora koji su u obveznici PDV-a.

(Telegraf)

Tags
Back to top button