Ko je milijarder koji je zaradio najviše u 2022. godini? – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Ko je milijarder koji je zaradio najviše u 2022. godini?

Gautam Adani je postao treća najbogatija osoba na svetu ove godine, jer su energetski bum i povećanje sklapanja poslova podstaklo akcije njegovih kompanija

Čuveni indijski mogul, Gautam Adani, u 2022. je postao treća najbogatija osoba na planeti i uspeo je da sačuva tu poziciju.

Ispred njega su sada samo Ilon Mask, na drugoj poziciji, sa 130 milijardi dolara, i Bernar Arno, na prvom mestu, sa 163 milijarde dolara. Adani trenutno poseduje 116 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Gautam Adani je definitivno imao spektakularnu godinu. Postao je najbogatija osoba u Aziji, svrgnuvši sa trona svog „rivala“ Mukeša Ambanija.

Dok je većina milijardera izgubila novac, on je svojoj neto vrednosti u 2022. dodao čak 40 milijardi dolara.

Kako je to uspeo ovaj snalažljivi preduzetnik koji je počeo kao trgovac dijamantima u Mumbaju 1980-ih, a onda krenuo da trguje sa ugljem?

Ovogodišnja energetska kriza, zbog koje su cene porasle, bila je veliki podsticaj Adanijevom „gomilanju“ bogatstva.

Ali, njegova akvizicija bila je drugačija: bio je najangažovaniji trgovac u Aziji ove godine.

Kupio je imovinu indijske jedinice Holcim Ltd., zatim luku u Izraelu i pokrenuo je preuzimanje emitera NDTV, jedne od retkih medijskih organizacija u Indiji koja kritikuje vladu.

Akcije kompanija koje poseduje Adani nisu ostale imune na šire rasprodaje izazvane rastućom inflacijom i slabijom ekonomijom, ali su u celini porasle, podstičući njegov uspon.

Podsećamo, Ilon Mask je u ovoj godini izgubio značajan deo svog bogatstva, zbog čega je sa prvog pao na drugo mesto liste najimućnijih osoba sveta.

(Telegraf)

Tags
Back to top button