Da li smo prezimeli kriptizimu? Nakon turbulentne 2022. pada cena i pucanja menjačnica analitičari imaju dobre vesti za tržište – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Da li smo prezimeli kriptizimu? Nakon turbulentne 2022. pada cena i pucanja menjačnica analitičari imaju dobre vesti za tržište

Prošle godine u ovo vreme najpoznatijom kriptovalutom na svetu, bitkoinom, se trgovalo se po ceni od oko 43.200 dolara. Tržištem je, i pored projekcija da će se ostvareni rast cena stabilizovati, vladao optimizam, reklame za menjačnice i nove “novčiće” iskakali su iz svakog ćoška interneta, profiti su se ostvarivali, a novi proizvodi, a la NFT, se nizali.

U tom trenutku, niko nije mogao da predvidi bankrot Celsius-a i Voyager-a, sunovrat cena bitkoina i ethereuma, pucanje Terra i Luna tokena, da će se za lidera tržišta (Sam Bankman-Frida) ispostaviti da je prevarant…

Dakle, iskustvo 2022. godine nas uči, makar po pitanju tržišta kriptovaluta, da projekcije mogu biti češće pogrešne nego tačne, da se trendovi menjaju jako brzo. Samim tim, postavlja se pitanje. Da li je, i pored pesimizma koji vlada, period stagnacije cena, tzv. kripto-zima, gotova, i šta sada možemo da očekujemo od 2023. godine?

– Kako ulazimo u 2023. godinu, ono što se dešava sa kripto-finansiranjem u prvom kvartalu biće kritično za to da li će tržište ostati održivo, ističe izvršni direktor i osnivač Outliers Ventures, Džejm Berk za CoinDesk.

– Sa jedne strane snaga je opstala, milijarde dolara kapitala se i dalje upumpavaju, ili čekaju da budu investirani na tržištu. Mi vidimo rekordan broj za 2022. godinu. Sa druge strane, pejzaž na tržištu se neosporno menja, i menadžeri fondova gledaju da sačuvaju kapital za 2023, kaže on.

Berk predviđa da će u godini pred nama mnogi investitori “udvostručiti postojeće, manje rizične investicije u kompanije koje su u kasnijoj fazi”, tj. koje su uveliko ostvarile strmoglav rast karakterističan za ovo tržište.

Sličnog mišljenja je i domaći analitičar i suosnivač CTB Crypto&Consulting-a, Ivan Andrejević. On u 2023. godini očekuje stabilizaciju na tržištu digitalne imovine.

– Nadamo se da će se ona primetiti već od proleća. Moguć je još jedan silazak do nivoa oko 12 000 dolara po Bitcoinu koji bi bio u granicama standardnih ciklusnih pomeranja mada s obzirom na povlačenja kriptovaluta sa menjačnica i premeštanja na wallet-e koje je bilo aktivno u zadnjeh par meseci čak i ovi cenovni nivoi pokazuju veliku zainteresovanost investitora za dugoročnije investicije, ističe on.

– S’ obzirom da smo od pred kraj 2021.godine upozoravali da nije bezbedno investirati u digitalnu imovinu zbog formiranja velikog balona povezanog sa svim ostalim finansijskim tržištima sada se situacija postepeno menja i postaje mnogo bezbednije za priključivanje tržištu kako sa dugoročnim tako i sa kratkoročnijim ciljevima, zaključuje on.

On ističe i da u zadnjem periodu nema većih procentualnih pomeranja najvećih kriptovaluta što je jedan od nagoveštaja da se trenutno dno možda približava.

– Zainteresovanost za kriptovalute nije opala što je jedna od zanimljivih pojava u ovakvim cenovnim padovima godinama u nazad, obično padne interesovanje prilikom pada cena, ovaj put se to ne dešava čak što više, imamo dolazak velikih investicionih fondova, banaka, vodećih svetskih kompanija koje u velikoj meri donose optimizam na tržište, dodaje on.

– Kriptovalute se čak u nekoj meri i po oceni Njujorške centralne banke pokazuju kao stabilnije nego akcije mnogih kompanija, trenutno su manje volatilne i imale su mnogo manje cenovne padove od npr. akcija Tesle, Mete, Ark Inovation fonda i mnogih drugih. U svetu investicija gde trenutno skoro sve pada u velikim procentima, mislim da se kriptovalute održavaju mnogo bolje nego što smo svi očekivali, zaključuje.

(Izvor: Coin Desk,Blic Biznis)

Tags
Back to top button