Evropska komisija predlaže ograničenje cene gasa na 275 evra za MWh – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Evropska komisija predlaže ograničenje cene gasa na 275 evra za MWh

Evropska komisija predložila je uvođenje gornje granice cene gasa na godinu dana počev od 1. januara na 275 evra po megavat-satu (MWh), saopštila je evropska komesarka za energetiku Kadri Simson.

Komisija se nada da će to ograničenje pomoći državama članicama Evropske unije da smanje cene energije za domaćinstva i preduzeća koje su ove godine dostigle rekordne vrednosti nakon ruske invazije na Ukrajinu, što je podstaklo rast inflacije i troškova života.

O predlogu Komisije će sutra raspravljati ministri energetike zemalja članica EU, prenosi Rojters.

Ideja o ograničenju cena dovela je do nesuglasica unutar 27-članog bloka. Belgija, Grčka, Italija i Poljska su među zemljama koje najglasnije zagovaraju primenu ograničenja cene gasa, dok najveća evropska ekonomija, Nemačka, predvodi čalnice koje su protiv te ideje.

Nemačka kaže da bi ograničenje moglo da oteža privlačenje preko potrebnih isporuka gasa i da smanji motivaciju potrošača da smanje potrošnju u situaciji kada zemlje moraju da štede gorivo i da zamene ruske isporuke.

Komisija predlaže da se ograničenje primeni na cenu gasa na trgovanju za mesec dana unapred na holandskoj TTF berzi, jer se ona smatra referentnom cenom u Evropi.

Mehanizam ograničenja bi se pokrenuo ako cene gasa za isporuku u narednom mesecu na TTF berzi nadmašuju 275 evra/MWh tokom dve trgovinske nedelje i ako cene na TTF-u budu za 58 evra više od referentne cene tečnog prirodnog gasa (TPG) tokom 10 uzastopnih trgovinskih dana, prema dokumentu Komisije.

Ukoliko su ti uslovi ispunjeni, bilo kakvo trgovanje po ceni iznad nivoa ograničenja neće biti prihvaćeno.

Ovaj mehanizam se ne bi odnosio na vanberzansku trgovinu (direktan dogovor između kupca i prodavca van berze), za koju Komisija kaže da predstavlja sigurnosni ventil za kritične isporuke, i ocenjuje da je malo verovatno da će takvi ugovori zauzeti veći udeo u trgovini.

Udruženje evropskih energetskih berzi (Europeks) uputilo je dopis Komisijiu kojem navodi da bi ovaj plan mogao da predstavlja veliki rizik za finansijsku stabilnost i ponudu na evropskim energetskim tržištima.

Europeks upozorava da bi ograničenje cene moglo da dovede do toga da komunalna preduzeća prestanu sa kupovinom i prodajom gasa unapred, tzv. hedžingom, i da bi moglo da ih navede da pojačano pređu na vanberzansko trgovanje, koje ne podleže ograničenju cene.

Iz tog udruženja su takođe naveli da ograničenje cene moglo da otežati komunalnim preduzećima da privuku dobavljače TPG.

Pojedini trgovci kažu da bi ova mera mogla da smanji likvidnost na terminskom tržištu za mesec unapred i da dovede do jačeg prelaska na trgovanje za dan unapred.

Komesarka Kadri Simson je navela, pak, da je ovaj mehanizam pažljivo osmišljen kako bi bio efikasan, uz vođenje računa da ne ugrozi sigurnost snabdevanja, funkcionisanje energetskih tržišta EU i finansijsku stabilnost.

Na holandskom TTf čvorištu se gas za isporuku u narednom mesecu ugovara po ceni od oko 120 evra/MWh, ali je ranije ove godine dostizao rekordne nivoe od preko 340 evra/MWh.

Izvor: Euronews

Tags
Back to top button