Beogradski aerodrom blizu broju putnika iz 2019. u trećem kvartalu – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Beogradski aerodrom blizu broju putnika iz 2019. u trećem kvartalu

Broj putnika na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” sigurno se približava broju iz pred pandemijske 2019. godine, pokazuju podaci koncesionara Vinci Airports, ukazujući na oporavak uprkos teškom letu u avio-saobraćaju.

Na aerodromu “Nikola Tesla” u trećem kvartalu broj putnika je iznosio 2.035.000 što je rast od 34 odsto u odnosu na isti periodu prethodne godine, i 4,8 odsto manje u odnosu na treći kvartal 2019, navodi se u saopštenju kompanije. U prvih devet meseci 2021. godine ukupan broj putnika iznosio je 4.177.000, što je 71 odsto više nego u istom periodu 2021. godine, i 12 odsto manje u odnosu na prvih devet meseci 2019. godine i period pre pandemije.

Avio-saobraćaj suočio se sa velikim poteškoćama ovog leta pošto su letovi širom sveta konstantno kasnili zbog manjka radne snage i štrajkova. Ovu industriju pogodio je nagli povratak tražnje za putovanjima pošto je veliki broj ljudi posle dve godine mirovanja konačno želeo da nastavi sa putovanjima koja su bila drastično ograničena za vreme pandemije virusa kovid 19.

Iz kompanije Vinci Airports naveli su da je “snažna potražnja” pomogla nastavku oporavka industrije ovog leta, a beogradskom aerodromu najviše je pomogao rast broja putnika koji su putovali van Evrope. Tako su primera radi, letovi za Tursku zabeležili rast broja putnika od 43 odsto što se može pripisati letovanjima.

Cela mreža Vinci Airports u periodu od jula do septembra prevezla je 56 miliona putnika što je 85 odsto više nego u trećem kvartalu 2021. godine ali je 21,9 odsto manje nego 2019.

U okviru mreže, aerodromi u četiri države zabeležili su bolji oporavak od Beograda u odnosu na 2019. godinu. Pritom, broj putnika na aerodromima u Dominikanskoj republici i Kostariki bio je veći nego u istom periodu pre tri godine, što je nastavilo trend iz prethodnog kvartala.

U saopštenju Vinci Airports navodi se da kompanija očekuje oporavak u Aziji u narednim mesecima pošto su konačno ublažene protiv-pandemijske mere u Japanu, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Tajvanu.

Vinci Airports očekuje da će se narednih godina znatno povećati saobraćaj u Beogradu, što je posledica tekućih radova na Aerodromu “Nikola Tesla”. Kada oni budu završeni, ovo regionalno čvorište trebalo bi da prima 15 miliona putnika godišnje.

Akcije kompanije Vinci Airports trgovale su u prvim minutima radnog dana u petak porasle su 1,4 odsto, prateći francuski CAC 40 koji je rasta 1,5 odsto, pošto su akcije na svetskim berzama počele da se oporavljaju. U četvrtak podaci o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama uverili su investitore da Federalne reserve čine dovoljno kako bi obuzdale inflaciju a to je povećalo uverenja da će se inflacija smiriti sledeće godine,

Međutim, na brzinu oporavka dodatno će uticati rat u Ukrajini zbog kog mesecima luduju cene nafte kao i opšti pad ekonomske aktivnosti koji može posledično dovesti do manjeg broja putovanja.

Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je prognozu globalnog rasta ove nedelje za ovu i sledeću godinu, uz upozorenje da napori da se upravlja inflacijom mogu povećati štetu koja je već naneta globalnoj ekonomiji ratom u Ukrajini i zatvaranjem Kine. Tako MMF sada očekuje da će rast svetskog bruto domaćeg proizvoda sada iznositi 2,7 odsto umesto 2,9 odsto u 2023. godini kako je prethodno prognozirano.

MMF predviđa da će sledeće godine rast srpske privrede iznositi 2,7 odsto, što bi bilo usporenje u odnosu na prognozu rasta od 3,5 odsto 2022. godine.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button