Jedino rešenje za nestašicu peleta je da se ukinu zabrane i ograničenja – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Jedino rešenje za nestašicu peleta je da se ukinu zabrane i ograničenja

Jedino pravo rešenje za nestašicu na tržištu peleta bilo bi ukidanje svih zabrana izvoza i ograničenja cena, a ne uvođenje novih, smatraju stručnjaci, komentarišući predlog Udruženja peletara koje je od Ministarstva energetike tražilo ili da se njima dozvoli izvoz u delu proizvodnje iz sirovine privatnog porekla ili da se ograniči cena drveta iz privatnih izvora ili da se firmi Kronospan koja otkupljuje velike količine drvne sirovine zabrani izvoz, jednako kako je zabranjen proizvođačima peleta, piše Danas.

S obzirom na to da Kronospan kupuje velike količine drveta za proizvodnju materijala za nameštaj, u Udruženju peletara Srbije to vide kao jedan od razloga za to što oni ne dobijaju dovoljno drveta potrebnog za izradu peleta. Peletari su mišljenja da je u uslovima u kojima je država zabranila izvoz peleta i ograničila njegovu maloprodajnu cenu prioritet da se drvom snabdevaju proizvođači peleta, jer se samo na takav način može ostvariti ideja nadležnih da tog ogreva bude dovoljno za potrebe potrošača u našoj zemlji.

Peletari tvrde da im je Javno preduzeće Srbijašume ove godine isporučilo svega oko 50 odsto potrebne količine drveta po redovnim ugovorima. Srbijašume im drvo prodaje po ceni od 4.800 dinara po kubiku, a preostalih 50 odsto nabavljaju od privatnika po većoj ceni u iznosu od 12.000 dinara po kubiku. Tvrde da su zbog toga u gubitku, kao i da visoke cene drveta kod privatnika utiču da nema dovoljno peleta na domaćem tržištu.

U svom dopisu Ministarstvu rudarstva i energetike peletari tvrde da pod postojećim uslovima nisu u mogućnosti da pariraju Kronospanu na tržištu sirovine iz privatnih izvora i u tom smislu je uredba o zabrani izvoza peleta proizvođače tog ogreva dovela u neravropravan položaj u odnosu na konkurenciju na tržištu nabavke sirovine.

Sa druge strane, nadležni u kompaniji Kronospan Srbija smatraju da ne postoji razlog zbog koga bi bio zabranjen izvoz njenih proizvoda kao i da delatnost koju obavlja nema nikakve veze sa energetskim sektorom.

“Ne možemo ništa podrobnije da komentarišemo dok ne vidimo zahtev koji su peletari uputili Ministarstvu rudarstva i energetike. Ono što mogu da kažem u ovom trenutku je to da takav zahtev apsolutno ne stoji jer se mi ne bavimo poslovima vezanim za energetski sektor niti naša delatnost spada pod ingerenciju Ministarstva rudarstva i energetike. Ne proizvodimo energente već proizvode od drveta koji se koriste za nameštaj te nema razloga da naš izvoz bude zabranjen zbog situacije na tržištu peleta”, rekla je za Danas Lana Mošić, finansijska direktorka Kronospana.

Prema njenim rečima, ta kompanija izvozi oko 15 odsto svog asortimana, a sve ostalo ide za potrebe domaće privrede.

Ograničena cena i zabranjen izvoz uticali na to da peleta nema

Ekspert za energetiku Vojislav Vuletić smatra da su sve odluke u ovom slučaju bile pogrešne – i to što je cena peleta ograničena i izvoz zabranjen, a da bi isto pogrešno bilo i zabranjivati izvoz Kronospanu te da su ove odluke o zabranama i ograničenjima i uzrokovale nestašice tog ogreva.

“Ne mogu nadležni u uslovima tržišne privrede bilo kome da zabrane da izvozi i na taj način se bavi svojom delatnošću. To važi i za Kronospan. Bilo kakve zabrane izvoza i ograničavanje cena proizvoda dovode do nestašica. Ako bi se ograničila maksimalna cena drveta za izradu peleta odmah bi došlo do njegove nestašice. U tom slučaju ne bi bila moguća ni izrada peleta. Pogrešno je što je formirana i maksimalna maloprodajna cena peleta kao i zabrana izvoza tog ogreva. Potrebno je sve te mere koje ne daju rezultate ukinuti kako bi se kroz slobodno određivanje cena na tržištu stekli uslovi da se peletarima isplati da ga proizvode i deo robe prodaju u inostranstvu. To je jedini način za obezbeđivanje dovoljnih količina peleta i sprečavanja nestašica”, navodi Vuletić.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović kaže za Danas da bi ograničenje veleprodajnih cena za trgovce drvetom imalo smisla, ali samo pod uslovom da šumarske inspekcije savesno rade svoj posao i vrše kontrolu kako ne bi bilo seče i prodaje drveta “na crno”.

“Jedino ispravno i održivo rešenje u konkretnom slučaju bi bilo ono u kojem bi Javno preduzeće Srbijašume za peletare obezbeđivalo dovoljne količine drveta za izradu tog ogreva”, smatra Pavlović.

Ministarstvo rudarstava i energetike nije želelo da komentariše zahtev Udruženja peletara Srbije, a umesto toga tvrde da su pri formiranju maksimalne maloprodajne cene peleta od 38.000 dinara uračunali i cenu nabavke drveta iz privatnih izvora.

“Odluka o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih sortimenata za potrebe proizvodnje čvrstih goriva na bazi biomase na domaćem tržištu doneta je sa ciljem sprečavanja nestašice ovih proizvoda nastale usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu energenata”, kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button