Pretresi u NIS Petrolu u Temišvaru i Bukureštu, Vučić: To nema veze sa Srbijom, u pitanju su državljani Rusije – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Pretresi u NIS Petrolu u Temišvaru i Bukureštu, Vučić: To nema veze sa Srbijom, u pitanju su državljani Rusije

Rumunska policija pretresla je kancelarije kompanije NIS Petrol i domove zaposlenih te kompanije u Temišvaru i Bukureštu, objavili su rumunski mediji. Kako piše Euronews Romania tri osobe su sprovedene u Direktorat za istraživanje organizovanog kriminala i terorizma u Temišvaru (DIICOT) i ispituju se kao svedoci, a trebalo bi da bude doveden još jedan svedok i dvojica osumnjičenih.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je sinoć događaje u Rumuniji i rekao da je to što se desilo loše za Srbiju, te da događaj nema veze sa ratom za energente, već sa političko-špijunskim ratom.

“To će sad svuda u evropskim i svetskim medijima da se pojavi, NIS je iz Beograda”, rekao je on.

“Da bi se dodatno mogli disciplinovani oni za koje neki smatraju da su neposlušni. Pri tome, uopšte ne isključujem mogućnost realne krivice NIS-a, ali ne znam šta je slučaj, niti sam se time bavio. Važno je da istaknem da tu nema srpskih državljana, to sa nama nema veze. Uglavnom su Rusi u pitanju, ali tražićemo dodatne informacije od rumunske policije. Oni optužuju jednu ćerku kompaniju NIS da je odavala podatke ili ne znam šta. U svakom slučaju, samo nam je još to falilo, kao da svakog dana uzmemo kamen i Boga gađamo. Ajde sada objasnite da to nema veze sa srpskom državom, kada će u svim svetskim vestima da se objavi kao kompanija iz Beograda”, rekao je on, i kratko dodao: “A mnogo nas dobro čuvaju prijatelji iz NIS-a”.

Kako su u NIS-u u Beogradu rekli za Euronews Srbija, osnovni princip poslovanja kompanije NIS je da se strogo pridržava važećih zakonskih propisa.

“Kompanija je sarađivala i u potpunosti će sarađivati sa svim nadležnim organima kako bi se razjasnili svi aspekti u vezi sa aktivnostima kompanije i njenih zaposlenih u Rumuniji”, naveli su iz NIS-a.

Pretresi su obavljeni u filijali ruske kompanije “Gasprom”, koja posluje u Rumuniji. Povod za istragu je postojanje sumnje o “curenju informacija” u vezi sa istraživanjem nalazišta nafte i gasa. Dosije je otvorio DIICOT Temišvar, gde će biti saslušani osumnjičeni. Istražitelji traže dokaze i u Bukureštu, u sedištu kompanije NIS Petrol.

Istražitelji su oduzeli dokumentaciju i računare, koji će biti veštačeni. Kako piše Euronews Romania, pokreće se krivični postupak po dve optužbe – neovlašćeno prenošenje računarskih podataka i odavanje tajnih, službenih i informacija. Policija, pod nadzorom tužilaca DIICOT-a, sumnja da su određeni geološki podaci dostavljeni nezakonito, a da o tome nije obaveštena Nacionalna agencija za mineralne sirovine.

Moguće je, kako je navdeno, da je došlo do određenih otkrića, a da rumunska država nije obaveštena, a da je ta informacija stigla dalje, do drugih primalaca. Nije jasno ko bi bio primalac ove informacije, koja je bila tajna.

“Tužioci DIICOT – Teritorijalne službe Temišvara izvršili su 3. oktobra devet pretresa kuća na teritoriji opština Bukurešt i Temišvar, od kojih je deo u sedištu i radnim mestima multinacionalne kompanije, u predmetu sa ciljem izvršenja krivičnih dela. Odavanja tajnih službi ili informacija koje nisu javne i neovlašćenog prenosa kompjuterskih podataka“, saopštio je DIICOT.

To je rana faza istrage, zbog čega se sprovode pretresi i u sedištu kompanije u Temišvaru i u sedištu u Bukureštu, ali i kod nekih zaposlenih u kompaniji.

“Gasprom”, najveća kompanija koja proizvodi gas, pod kontrolom ruske države, posluje u Rumuniji preko kompanije NIS Petrol.

Izvor: Euronews

Tags
Back to top button