Cena nafte varira pred izveštaj o američkoj inflaciji – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Cena nafte varira pred izveštaj o američkoj inflaciji

Cena nafte varira dok investitori odmeravaju svetsku potražnju za tom robom, a uoči američkog izveštaja o inflaciji koji će oblikovati politiku Federalnih rezervi (Fed) i želju za rizikom.


Fjučersi nafte West Texas Intermediate (WTI) trgovali su se ispod 88 dolara po barelu u nestabilnoj sesiji koja je usledila nakon trodnevnog rasta od oko sedam odsto pošto je američka valuta pala. Morgan Stanley je smanjio svoje prognoze cene Brenta za ovaj i sledeći kvartal, nakon što je to učinio i UBS Group AG.

Napori da se oživi iranski nuklearni sporazum doživeli su neuspeh. Američki državni sekretar Anthony Blinken rekao je da je “malo verovatno” da će SAD i Iran u skorije vreme postići novi dogovor, ponavljajući komentare Francuske, Nemačke i Velike Britanije i odbijajući svaki budući porast iranskih isporuka nafte.

Cena nafte je prošle nedelje dostigla najniži nivo od januara, jer su investitori zabrinuti zbog svetske potrošnje, uključujući Kinu, koja je najveći uvoznik, a gde vlasti vrše stroga ograničenja protiv virusa, i dok Evropska unija priprema planove za restrikcije struje usled energetske krize. Ipak, nakon što je prošle nedelje dostigao rekord, dolar je oslabio, čineći naftu jeftinijom za kupce u inostranstvu.

“Ne očekujemo skori kontinuirani rast”, naveli su u belešci analitičari Morgan Stanley, uključujući Martijna Ratsa. “Usporavanje rasta u svim glavnim ekonomskim blokovima ukazuje na slabiju potražnju za naftom već neko vreme, a to je sada vidljivo i u podacima specifičnim za naftu. Kina je tome dala posebno značajan doprinos.”

Podaci o američkoj inflaciji, koji će biti objavljeni tokom dana, detaljno će opisati pritiske na cene u avgustu, a ekonomisti očekuju pad broja u odnosu na prethodnu godinu, delom zbog jeftinijeg benzina. Ipak, trgovci i dalje očekuju još jedno veliko povećanje kamatnih stopa Feda sledeće nedelje, uzimajući u obzir izjave zvaničnika koji podržavaju taj stav.

Cene:

– WTI za isporuku u oktobru oslabio je 0,1 odsto na 87,70 dolara po barelu na njujorškoj berzi u 11.26 sati u Singapuru

– Brent za novembarsko poravnanje skliznuo je 0,1 odsto na 93,91 dolara za barel na berzi ICE Futures Europe.

Investitori će kasnije tokom dana dobiti i važan uvid u kratkoročne izglede tržišta kada Organizacija zemalja izvoznica nafte objavi svoju mesečnu analizu. Grupa proizvođača i njeni saveznici, uključujući Rusiju, najavili su smanjenje isporuke nafte na sastanku prošle nedelje.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button