Giganta pogodila finansijska kriza: Velika otpuštanja u Goldman Saksu – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Giganta pogodila finansijska kriza: Velika otpuštanja u Goldman Saksu

Mnogi radnici čuvene banke Goldman Saks (Goldman Sachs) nemaju čemu da se raduju ovih dana.

Naime, očekuje se da će multinacionalna investiciona banka, sa sedištem u Njujorku, otpustiti stotine radnika. Prema izveštaju, rezovi u GS bi mogli da počnu već sledeće nedelje, a uticaće na zaposlene širom kompanije.

Tu vest su otkrili upućeni izvori, a piše BBC. Banka je, inače, odbila da komentariše, mada je pomenula smanjenu dobit u izveštaju o zaradi iz jula, piše Rojters.

“Doneli smo odluku da usporimo brzinu zapošljavanja”, rekao je u to vreme glavni finansijski direktor kompanije, Denis Kolman.

Američka multinacionalka je upozorila da će “možda morati da smanji troškove”, jer se ekonomski izgledi pogoršavaju.

U tom kontekstu, GS je prijavio pad profita od 48 odsto u drugom kvartalu, jer se klijenti Banke suočavaju sa inflacijom, rastućim kamatnim stopama, pandemijom kovida-19 i ratom u Ukrajini.

Odsek Goldman Saksa, zadužen za investiciono bankarstvo, ostvario je prihod od 2,1 milijardu dolara, što je pad od 41% u odnosu na godinu dana ranije.

Titan sa Volstrita svake godine, obično, smanji oko 1% do 5% svog osoblja, a smanjenje za 2022. će verovatno biti na donjem kraju tog raspona, rekao je izvor Rojtersu.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button