Rekordni profiti proizvođača litijuma – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Rekordni profiti proizvođača litijuma

Najveći proizvođači litijuma u Kini zabeležili su rekordne profite usled rasta cena litijuma koja se zbog smanjene ponude približila rekordu.


Neto dobit kompanije Tianqi Lithium Corp. skočila je za skoro 12.000 odsto u prvih šest meseci na međugodišnjem nivou, dostigavši 10,3 milijardi juana (1,5 milijardi dolara), kako se navodi u finansijskom izveštaju objavljenom u utorak. Kompanija Ganfeng Lithium Co. je u istom periodu zabeležila rast neto dobiti od više od 400 odsto, pa je profit kompanije iznosio 7,25 milijardi juana.

Cene litijum karbonata su u Kini porasle skoro 80 odsto od početka godine, a problemi sa snabdevanjem električnom energijom u provinciji Sičuan dobrineli su poskupljenju. U provinciji u kojoj se proizvodi oko petina kineskog litijuma dve nedelje su na snazi bile restrikcije električne energije. Ovo je dovelo do smanjenja ponude na tržištu koje već muče nestašice i do posledičnog rasta cena.

Potražnja za litijumom se u međuvremenu povećava jer se proizvođači motornih vozila sve više okreću proizvodnji modela na električni pogon. Prodaja električnih motornih vozila bi u Kini mogla da poraste i do 89 odsto ove godine zbog subvencija uvedenih nakon pandemije i predstavljanja novih modela, pokazuju podaci Bloomberg Intelligence-a. Kompanija UBS Group AG podigla je svoju dugoročnu projekciju cene litijuma za proizvodnju baterija za 38 odsto jer će, kako navode, povećanje ponude zahtevati više cene.

Kompanija Tianqi Lithium planira da ponovo pokrene projekat u rudniku Yajiang Cuola u provinciji Sičuan “kako bi smanjili rizike od nestašica i samim tim potrebu za uvozom sirovina u budućnosti”, navodi se u finansijskom izveštaju. Iz kompanije su u julu rekli da planiraju da udvostruče kapacitete proizvodnje u sledeće tri godine.

Iz kompanije Ganfeng Lithium navode da je proizvodnja, kao i prihodi od prodaje, manja nego što su očekivali za prvu polovinu godine. Međutim, u drugoj polovini očekuju poboljšanje situacije nakon završetka radova u rudniku Mt Marion u Australiji i nakon povećanja proizvodnih kapaciteta u Kini. Kompanija će takođe proizvoditi više litijumskih baterija u Čungkingu i Jangšiju.

“Globalna tražnja za električnim vozilima, rekordne vrućine i suša na jugozapadu Kine glavni su razlog porasta cena na tržištu”, rekli su iz kompanije Benchmark Mineral Intelligence prošle nedelje. “Na duži rok, ponuda će verovatno ostati problematična do kraja ove decenije, ali će se delimično izbalansirati oko 2026.”

Cena akcija Tianqi Lithium porasla je za tri odsto u Šenženu od početka godine, dok je cena deonica kompanije Ganfeng Lithium pala za oko 17 odsto.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button