Inflacija jača evro, a ograničava dolar? – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Inflacija jača evro, a ograničava dolar?

Oporavak evra mogao bi da dobije sopstveni podsticaj rasta iz ključnih podataka o inflaciji u sredu, a to bi moglo da ograniči dalji rast dolara.


Snažna odlučnost Federalnih rezervi u borbi protiv inflacije u Džekson Holu podstakla je debatu između članica Evropske centralne banke, dok je pad cena gasa pomogao da se preokrene pad zajedničke valute. Evro je porastao za preko jedan odsto u odnosu na najniži nivo od 23. avgusta u dve decenije.

Dok tržišta procenjuju da je verovatnoća da će ECB povećati kamatnu stopu za 75 baznih poena sledećeg meseca 60 odsto, ima dosta prostora za investitore da počnu da očekuju rast dolara ako podaci o indeksu potrošačkih cena u Evropi omaknu kontroli – što bi verovatno pružilo dalju podršku novom oporavku evra. Predviđa se da će inflacija porasti na 9,0 odsto u avgustu.

“Sledeći prošlonedeljnu retoriku ECB-a, naglo iznenađenje u čitanju inflacije na gore u evrozoni dovelo bi do daljeg kratkog pritiska na EUR/USD”, rekao je Dejvid Forester, viši devizni strateg u Credit Agricole CIB u Hongkongu.

Špekulativne neto kratke pozicije prema evru su najveće od marta 2020. godine, prema najnovijim podacima Komisije za trgovinu robnim fjučersima.

Evro igra veliku ulogu u ukupnom pravcu kursa dolara, s obzirom na to da čini 31 odsto Bloombergovog Dollar Spot indeksa i skoro 60 odsto ekvivalenta koji sastavlja ICE. Svaki rast valute pomoći će da se umanji napredak dolara do kog je došlo posle sastanka u Džekson Holu.

Izvor: Bloomberg

Tags
Back to top button