Nova nemačka kompanija rešenje za radnike Fijata? – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Nova nemačka kompanija rešenje za radnike Fijata?

Premijerka Ana Brnabić sastala se danas u Beogradu sa predstavnicima sindikata Fijata, uz prisustvo ministarke za rad Darije Kisić, ministarke privrede Anđelke Atansković, predstavnika Ministarstva finansija i gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića.

Samostalni sindikat FAS saopštio je ranije da je protest radnika Fijata, zakazan za 26. maj, odgođen zbog poziva gradonačelnika tog grada da zajedno sa njim u ponedeljak odu na pregovore o budućnosti radnika Fijata kod predsednice Vlade.

Kako se navodi u saopštenju koje je preneo Savez samostalnih sindikata Kragujevca, iz Sindikata FAS su pozvali menadžment Stelantisa da do danas ne preduzima nikakve radnje u cilju promene statusa radnika. Planirano je da na pregovorima učestvuju i dva druga sindikata koja deluju u kompaniji, kao i zainteresovana grupa radnika.

“Tražimo da se država ne ponaša kao medijator, već kao suvlasnik u kompaniji, u koju ulaže svoj novac i da shodno tome zaštiti radnike, odnosno svoje građane”, naveli su iz sindikata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će država za deo radnika Fijata u Kragujevcu koje bude otpustio Stelantis ili sami napuste posao jer su nezadovoljni ponuđenim uslovima – obezbediti posao u novoj nemačkoj kompaniji u tom gradu.

Na pitanje novinara šta će biti sa radnicima Fijata u Kragujevcu, Vučić je rekao da treba imati u vidu da ne živimo u eri socijalističkog samoupravljanja i da država više ne upravlja Fijatom u Kragujevcu, kao ni Fijat, već konzorcijum Stelantis, u kome je i Fijat jedan deo. Vučić je istakao da Stelantis donosi poslovne odluke.

Tags
Back to top button