Zbog kriptovaluta u gubitku oko 200.000 građana Srbije – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Zbog kriptovaluta u gubitku oko 200.000 građana Srbije

Svet je očekivao da će od lidera u Davosu čuti kako nameravaju da reše probleme globalne ekonomije, međutim u ekonomiji nema brzih rešenja. „Savršena oluja“, kako je zovu analitičari, i dalje tutnji nad globalnom ekonomijom.

Prošlonedeljni blagi rast berzanskih indeksa teško da bi se mogao nazvati zaokretom na svetskim berzama, još manje da je to dovoljno da umanji nastalu štetu, jer je samo na Vol stritu zbrisano sedam milijardi dolara vrednosti akcija.

Pad vrednosti tehnoloških kompanija za trećinu, nije viđen od „dot-com“ krize 2001. godine. Ono što se dešavalo sa industrijskim indeksom Dou Džons mnoge je podsetilo na Veliku depresiju 1932. godine.

„Da je kriza ozbiljnijih razmera, apsolutno jeste zato što imate spoj nekoliko grupa faktora. Jedno su neekonomski faktori kao što su pre svega rat, plus imate čitavu seriju ekonomskih, pre svega monetarnih faktora“, objašnjava za RTS prof. dr Dejan Erić sa Beogradske bankarske akademije (BBA).

Uzrok pada tehnoloških kompanija nije samo u očekivanom rastu kamatnih stopa da bi se zauzdala inflacija već i u tome što su viškove para ulagale u kriptovalute čija je vrednost prepolovljena, a neke kao što su Terra i Luna, praktično su postale bezvredne.

Pretpostavka je da oko 200.000 naših građana poseduje digitalni novac. Izvesno je da su oni danas u gubitku, posebno oni koji su ga kupovali u protekle dve godine, kada je bio na maksimumu.

„Mislim da sve ukazuje da će kriptovalute sve više pratiti globalna ekonomska kretanja, te onog trenutka kada budemo mogli da očekujemo oporavak IT kompanija na svetskim berzama, mislim da možemo da očekujemo i oporavak kriptovaluta“, istakao je za RTS direktor marketinga ECD menjačnica kriptovaluta Marko Živković.

Iako je izbegnut krah, takozvani fenomen crnog labuda na berzama, ponašanje investitora je i dalje oprezno sa karakterističnim smanjenim trgovanjem.

„Te turbulencije su po meni veoma pozitivne, a to je da se i ponašanje privatnih investitora i institucionalnih investitora ide ka ulaganju u realne opcije, u industrijske objekte, u hranu, u energetski sektor, u sve ono što ima realnu potporu“, naveo je redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu dr Slobodan Aćimović.

Za oporavak treba rešiti ratni sukob, narušene međunarodne ekonomske tokove, pokidane lance snabdevanja i inflaciju. Do tada, malo plusa i više minusa.

Izvor: RTS.rs

Tags
Back to top button