Svetska banka: Recesija sve izglednija – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Svetska banka: Recesija sve izglednija

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas izjavio je juče da ne vidi kako bi svet uopšte mogao da izbegne recesiju, budući da oštro rastu cene hrane i električne energije i da vlada velika nesigurnost usled ruske invazije na Ukrajinu.

Osim dve teške pandemijske godine tokom kojih je privreda radila smanjenim kapacitom i rata u Ukrajini, loš uticaj na globalnu ekonomiju će imati i nedavno zatvaranje pojedinih gradova u Kini iz kojih se u svet izvozi velika količina robe. Naime, kineska politika borbe protiv Kovida-19 kreira nestašice određene robe, na koju računa dobar deo sveta. Ona takođe usporava i razvoj druge najjače ekonomije sveta.
Međutim, u goroj situaciji od Kine trenutno se nalazi Evropa jer se na njenoj teritoriji pored pravog rata odigrava i onaj ekonomski. Iako su članice EU u velikoj meri zavisne od ruskog gasa one istovremeno pokušavaju da kazne Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu. Zato konstantno balansiraju između svojih potreba i pokušaja da disciplinuju zemlju od koje zavise. No, ukoliko bi zbog svega navedenog Rusija smanjila isporuke gasa i nafte na Stari kontinent, on bi se našao u još većim ekonomskim problemima od aktuelnih, misli Malpas.

Slično mišljenje očigledno dele i ostali predstavnici Svetske banke, budući da je ona prošlog meseca smanjila prognozu rasta globalne ekonomije za gotovo ceo jedan procenat, na 3,2 odsto.

Izvor: Bif.rs

Tags
Back to top button