Vlada ograničila cenu gasa – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Vlada ograničila cenu gasa

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

Kako se navodi u saopštenju vlade, cilj te uredbe je otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa kao način ublažavanja posledica energetske krize, a u cilju zaštite privrede i građana.

Istakli su da je za obezbeđivanje normalnog snabdevanja svih potrošača prirodnim gasom neophodno da se obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza, koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine.

Na sednici je usvojena je Uredba o obveznicama sistema energetskog menadžmenta (SEM), čime je proširen obuhvat Obveznika sistema energetskog menadžmenta.

“Ovom uredbom se bliže utvrđuju kriterijumi na osnovu kojih se utvrđuju Obveznici SEM i to jedinice lokalne samouprave i gradske opštine sa više od 20.000 stanovnika, drugi organi i organizacije Republike Srbije, naročito uzimajući u obzir površinu i vrstu objekta koji koriste”, piše u saopštenju.

U sektoru proizvodnje granična vrednost potrošnje primarne energije koja definiše Obveznike sistema energetskog menadžmenta je sa 29,08 GWh spuštena na 25 GWh, a u sektoru trgovine, granična vrednost potrošnje primarne energije je sa 16,63 GWh spuštena na 7 GWh.

U javnom sektoru se očekuje godišnja ušteda energije od oko 6,9 GWh, na osnovu čega se očekuje smanjenje troškova za energiju i energente u budžetu od oko 46,3 miliona dinara.

Tags
Back to top button