EU i Svetska banka: 84 miliona evra za projekat podrške inovacijama – Bankar.rs
INOSTRANE BANKEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

EU i Svetska banka: 84 miliona evra za projekat podrške inovacijama

Predstavnici Evropske unije i Svetske banke potpisali su u Beogradu ugovor o zajedničkom projektu za podršku istraživanju, inovacijama i preduzetništvu u Srbiji. Ugovor su u Naučno-tehnološkom parku, u prisustvu najviših zvaničnika Srbije, potpisali šef Delegacije EU u Beogradu Emanuel Žofre i menadžer projekata Svetske banke Duško Vasiljević.

Projekat, između ostalog, uključuje strukturne reforme i modernizaciju istraživačkog sektora, kao i dalje jačanje startap zajednice, što treba da doprinese boljoj konkurentnosti Srbije na evropskom i međunarodnom tržištu.

Projekat istraživačke i startap zajednice finansira Evropska unija koja donira 41,5 miliona evra i Svetska banka koja će pozajmiti 43 miliona evra, a biće realizovan u saradnji sa Fondom za nauku Republike Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su predsednik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, kao i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel koji je u poseti Beogradu.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić podsetila je, nakon potpisivanja ugovora, da je na Zvezdari sagrađen Naučno tehnološki park još 2015. godine kada je premijer bio Aleksandar Vučić, a da su posle toga izgrađeni i parkovi u Nišu, Čačku i Novom Sadu.

Brnabić: Prosečna programerska plata 245.000 dinara

Ona je istakla da su ovi parkovi izgrađeni uz podršku i povoljne kredite Evropske unije i da pored izgradnje puteva i pruga, ogroman deo partnerstva čine inovacije i informacione tehnologije kao najbolji način da se utiče na kvalitet života.

Brnabić je navela da je ulaganje u inovacije bio način da se dođe do veće prosečne plate i penzije, i da je danas prosečna programerska plata 245 hiljada dinara, a da programera u Srbiji imamo više od 90 hiljada zaposleih.

“Informaciono komunikacioni sektor je za prva tri meseca ove godine dostigao izvoz od 546 miliona evra, više nego cele 2014. godine kada je izvoz bio 487 miliona”, navela je premijerka.

Ona je dodala da taj sektor ima najveće potencijale i da se do kraja godine očekuje da izvoz bude mnogo veći, najavivši dodatna ulaganja u inovacije, obrazovanje i IT sektor.

Izvor: Bizlife.rs

Tags
Back to top button