Barel jutros 119 dolara, danas novi cenovnik i na pumpama u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Barel jutros 119 dolara, danas novi cenovnik i na pumpama u Srbiji

Cena nafte raste i jutros, doduše ne nago kao juče. Vrednost barela na londonskom tržištu jutros je 119 dolara, što predstavlja rast za 0,3 odsto u odnosu na juče. Na američkom tržištu takođe blagi rast cena. Od jutros cena barela nafte iznosi 112 dolara. Juče je kod nafte na oba tržišta zabeležen rast od 5 odnosno 6 odsto.

Zalihe sirove nafte i goriva u SAD pale su prošle nedjelje, objavila je američka Uprava za energetske informacije (EIA), a nakon čijeg su saopštenja cene “crnog zlata” ubrzale rast.

Američke komercijalne zalihe sirove nafte pale su za 2,5 miliona barela u nedelji zaključno sa 18. martom, na 413,4 miliona barela, što je signal snažne potražnje kako američkih rafinerija tako i međunarodnih kupaca, koju nije ublažilo ni puštanje u promet 4,2 miliona barela nafte iz američkih strateških rezervi, prenosi Rojters.

Danas, inače, u 15 časova menja se i cenovnik na pumpama u Srbiji. Cena se sada po novoj vladinoj uredbi formira svakog petka. Pumpe se praktično na svaki petak od 15 h moraju da prilagode novim okolnostima i da promene cene goriva ukoliko za to ima i osnova.

Odluka je doneta pre dve nedelje i trajaće mesec dana.

Cena koja je trenutno na snazi govori da litar evrodizela košta 187 dinara, a benzina BMB 95 premium 176 dinara. Prošlog petka pumpe su blago snizile cenu ovh derivata a nedelju dana pre toga litar je poskupeo i do 8 dinara.

 

Tags
Back to top button