ECB zaoštrava uslove za kredite; Posle FED-a, nove vesti šalje i Evropa – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

ECB zaoštrava uslove za kredite; Posle FED-a, nove vesti šalje i Evropa

Evropska centralna banka (ECB) objavila je da će bankama zaoštriti uslove za jeftine kredite postepenim ukidanjem blagih propisa o kolateralima u vreme pandemije. Najava signalizira novi korak u smeru ukidanja vanrednih mera podrške koja je centralna monetarna vlast u području primene zajedničke valute uvela kako bi ublažila ekonomske posledice pandemije, javlja Rojters.

Krajem marta ECB će ukinuti krizni pandemijski program kupovine obveznica, vredan 1.850 milijardi evra, a nagovešteno je i moguće ubrzano gašenje redovnog programa kupovina, koji su oformili kako bi podupreli ekonomiju i podstakli inflaciju nakon dužničke krize.

U drugom tromesečju planijaru da intenziviraju kupovinu u sklopu APP-a u odnosu na prva tri meseca i u aprilu će kupiti obveznice u vrednosti 40 milijardi evra, smanjiti vrednost programa na 30 milijardi u maju i na 20 milijardi u junu, stoji u saopštenju ECB, prenosi Index.hr.

Dosadašnji plan predviđao je kupovinu dužničkih papira za 40 milijardi evra mesečno kroz ceo drugi kvartal, te za 30 milijardi mesečno tokom trećeg kvartala i za po 20 milijardi evra mesečno od oktobra.

Danas su najavili da će u fazama ukidati mere kojima su komercijalnim bankama olakšali zaduživanje, pa i u vreme velikih tržišnih previranja u proleće 2020., mobilizacijom dodatnog kolaterala u vrednosti 240 milijardi evra. Od jula tako više neće kao kolateral prihvatati obveznice koje su u pandemiji izgubile investicijski rejting i značajnije će umanjivati vrednost imovine koju banke nude kao kolateral za kredit.

Signalizirali su ipak da će nastaviti podupirati najslabije članice evrozone budući da će bankama i dalje dopuštati da kao kolateral koriste grčke državne obveznice, uprkos neinvesticionom kreditnom rejtingu.

Dodali su i da bi i u budućnosti mogli ignorisati kreditne rejtinge, što uliva nadu zemljama s nižim rejtinzima kao što su Kipar, Portugal i Italija, primjećuje Rojters.

“Upravni odbor ECB-a zadržava pravo da i u budućnosti, bude li opravdano, zanemari rejtinge koje agencije dodjeljuju”, saopšteno je iz ECB, dodavši da time želi da izbegne “mehaničko” oslanjanje na njihove ocene.

Celi proces trebao bi da se završi u decembru 2024., kada se otplati poslednja tranša najnovijeg kruga povoljnih dugoročnih kredita kojima je ECB preko komercijalnih banaka nastojala da podupire ekonomiju u pandemiji.

Tags
Back to top button