Usvojeno: Do 11. aprila ograničene cene goriva; Srbija zabranila izvoz nekih proizvoda – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Usvojeno: Do 11. aprila ograničene cene goriva; Srbija zabranila izvoz nekih proizvoda

Vlada je juče na sednici usvojila Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata evrodizel i evro premijum BMB 95.

Ona će danas stupiti na snagu i važiti narednih 30 dana, do 11. aprila.

Odluka je donata u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, s obzirom na to da se u prethodnom periodu beleži rast cena naftnih derivata, saopšteno je iz vlade.

Uredbom se utvrđuje maksimalna maloprodajna cena i obavezuju privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava, a koji su do donošenja uredbe vršili isporučivali derivate, da nastave sa isporukom isključivo utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava.

Predviđeni su i uslovi i način prodaje naftnih derivata registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Članovi vlade doneli su odluku o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto od sadašnjeg iznosa na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja.

Na današnjoj sednici doneta je dopunjena odluka o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu, odnosno za izuzimanje određene robe za plaćanje carinskih dažbina u 2022. godini.

Odluka koja se odnosi na naftu i ulja dobijena od bitumenoznih minerala, važiće do 31. decembra ove godine.

Vlada je donela i odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo – zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja, saopštila je vlada.

Dodaje se da je razlog donošnja odluke pravovremeno reagovanje na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svetskom tako i na domaćem tržištu.

Tags
Back to top button