Ministarstvo finansija: Poljoprivredni proizvođači oslobođeni obaveze fiskalizacije – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Ministarstvo finansija: Poljoprivredni proizvođači oslobođeni obaveze fiskalizacije

Ministarstvo finansija se oglasilo povodom novog modela fiskalizacije čija je primena obavezna od 1. maja ove godine.

Naime, Ministarstvo finansija još jednom je pojasnilo da su od te obaveze oslobođeni poljoprivredni proizvođači koji svoje proizvode prodaju na pijačnim tezgama, ukoliko nisu registrovani kao preduzetnici kod Agencije za privredne registre.

Za razliku od navedene kategorije poljoprivrednih proizvođača, ministarstvo posebno ukazuje na to da obavezu fiskalizacije imaju lica (obveznici fiskalizacije) koji se bave preprodajom robe na pijačnim tezgama, a sa ciljem suzbijanja sive ekonomije i onemogućavanja nelojalne konkurencije koja zbog takvog načina poslovanja postoji na tržištu.

“Napominjemo da su predstavnici Ministarstva finansija mesecima unazad kontinuirano u kontaktu sa predstavnicima lica koja obavljaju delatnost na pijacima, kao i da je deo ovih lica koja se bave preprodajom robe već prijavio poslovni prostor koji se nalazi na pijaci, i po tom osnovu ostvario pravo na subvenciju za kupovinu novih fiskalnih uređaja”, navodi se u saopštenju.

Rok za prelazak na novi model fiskalizacije je najkasnije 30. april 2022. godine, i neće biti odlaganja tog roka. Do sada je oko 130.000 obveznika fiskalizacije prijavilo svoje poslovne prostore za prelazak na novi model.

Novom uredbom, koja će se danas naći na sednici Vlade Srbije, biće otvoren novi rok za prijavu za subvencije, od 15. marta do 5. aprila ove godine.

“Pozivamo još jednom sve obveznike fiskalizacije da se prijave za subvencije i da što pre pređu na novi model, te da ne čekaju poslednji rok, koji ističe 30. aprila 2022. godine”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Tags
Back to top button