Cena leti u nebo – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Cena leti u nebo

Silovit rast cena nafte nastavljen je noćas jer je rusko-ukrajinski vojni sukob uneo paniku na tržište i strah od moguće nestašice.

Američka nafta WTI skočila je na najviši nivo od 2013. tokom noćašnjeg trgovanja, dok je globalno referentni brend, evropska nafta Brent, premašila 110 dolara po barelu usled usijane potražnje.

Cena sirove američke nafte WTI porasla je za više od 5,0 posto na 109,23 dolara po barelu, na najviši nivo od septembra 2013, a cena Brenta je ojačala sa za 5,6 procenata na 110,84 dolara za barel, što je nivo koji nije viđen još od jula 2014, prenosi CNBC.

Do velikog poskupljenja “crnog zlata” dolazi u trenutku kada se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, među kojima je i Rusija, spremaju da održe sastanak u sredu na kojem će razgovarali o planu proizvodnje za april.

Oba tipa nafte, WTI i Brent, premašila su prošlog četvrtka nivo od 100 dolara, prvi put od 2014, nakon što je Rusija napala Ukrajinu, što je izazvalo strah od poremećaja u snabdevanju tržišta, koje ionako već pati od nedovoljne ponude.

Tags
Back to top button