Kako Rusi mogu da izbegnu finansijske sankcije? “Nikad lakše” – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Kako Rusi mogu da izbegnu finansijske sankcije? “Nikad lakše”

Početna salva finansijskih sankcija Zapada protiv Rusije nije uspela da odvrati ruskog predsednika Putina od invazije na Ukrajinu.

Sada Sjedinjene Države preduzimaju kazneni pristup, najavljujući još jedan krug sankcija s ciljem pritiskanja ruskih banaka i “korumpiranih milijardera”.

Međutim, neki stručnjaci kažu da nije posebno teško izbeći te mere, koje do sada nisu ciljale na samog Putina, delom zahvaljujući prihvatanju kriptovaluta u Rusiji, piše CNN, a prenosi Indeks.

Sankcije SAD i EU uveliko se oslanjaju na to da će ih sprovoditi banke. Ako sankcionisana firma ili pojedinac želi da izvrši transakciju denominovanu u tradicionalnim valutama kao što su dolari ili evri, banka je dužna da označi i blokira te transakcije.

Ali digitalne valute deluju izvan područja standardnog globalnog bankarstva, s transakcijama zabeleženim u javnom finansijskom zapisu poznatom kao blokčejn.

“Ako Rusi odluče, a siguran sam da to već čine, da izbegnu korišćenje bilo koje druge valute osim kriptovalute, mogu efikasno zaobići gotovo sve sankcije”, rekao je Ros S. Delston, stručnjak za borbu protiv pranja novca.

Američko ministarstvo finansija svesno je ovog problema. U izveštaju iz oktobra prošle godine američki zvaničnici upozorili su da digitalne valute “potencijalno smanjuju efikasnost američkih sankcija” dopuštajući sankcionisanim stranama da drže i prenose sredstva izvan tradicionalnog finansijskog sistema. “Svesni smo rizika da bi ova digitalna imovina i sistemi plaćanja mogli naštetiti efikasnosti naših sankcija”, stoji u izveštaju.

Konkretne dokaze ne treba tražiti dalje od istočne Evrope, koja ima jednu od najviših stopa kriptotransakcija povezanih s kriminalnim aktivnostima prema istraživanju “Čejnanalisisa“. Veb stranice koje se koriste za nezakonite trgovine poznate kao darknet tržišta donele su rekordnih 1,7 milijardi dolara u kriptovalutama u 2020. godini, većinom u bitkoinu.

I gotovo sav rast na tržištu darkneta te godine može se pripisati jednom specifičnom tržištu na ruskom jeziku pod nazivom Hidra. “Hidra je daleko najveće tržište darkneta na svetu, koje čini više od 75 odsto prihoda na tržištu darkneta u celom svetu u 2020. godini”, napisao je Chainalysis u izveštaju početkom februara ove godine.

Naravno, izbegavanje sankcija nije tako jednostavno i nije dovoljno samo prebaciti dolare u bitkoin. Teško je bilo što kupiti kriptovalutom, pogotovo krupne stvari, smatra Delston. Uzmimo za primer hranu koju je Rusija kroz istoriju uvek uvozila.

“Hoće li izvoznik hrane negde u svetu prihvatiti kriptovalutu koja fluktuira svaki dan i svaki trenutak svakog dana ili će hteti svetsku valutu poput američkih dolara?” pita Delston.

Dodatna je komplikacija to što je trgovina naftom, koja čini ogroman deo ruske privrede, denominovana u američkim dolarima. Da biste upotrebili kriptovalutu za bilo šta, morate se okrenuti prema državnoj valuti kao što je dolar, smatra Delston.

“To nije prihvatljivo rešenje za ruske oligarhe”, kaže Delston, jer se bitkoin i druge kriptovalute mogu pratiti na blokčejnu. Zbog blokčejna je teže, iako ne i nemoguće, oprati ta sredstva.

Postoje i drugi načini na koje bi Rusija mogla, barem u teoriji, ublažiti udarac sankcija prihvaćajući iranska iskustva. Poput Rusije, Iran je zemlja izvoznica nafte i već decenijama je pod gotovo potpunim ekonomskim embargom SAD, uključujući zabrane uvoza i sankcije iranskim finansijskim institucijama.

No čak i tako izolovana država kao što je Iran smislila je kako da zaobiđe neke sankcije okrenuvši se rudarenju bitkoina, pokazuje izveštaj analitičke kompanije “Eliptik“. Iran ima višak energije koji ne može da izvozi pa ga koristi za napajanje bitkoin rudarenja. To troši ogromne količine električne energije, ali nagrađuje rudare plaćanjem u bitkoinu.

“Proces rudarenja efikasno pretvara energiju u kriptovalutu. Rudari sa sedištem u Iranu plaćaju se u bitkoinima, koji se onda mogu koristiti za plaćanje uvozne robe”, piše Tom Robinson, suosnivač “Eliptika“.

Smatra se da je to postalo praktički službena politika unutar iranske vlade. “Eliptik“ procenjuje da rudari sa sedištem u Iranu čine oko 4,5 odsto celokupnog rudarenja bitkoina, što bi značilo godišnji prihod od blizu milijardu dolara.

Tags
Back to top button