Firme u regionu bukvalno se gutaju, preuzimanja idu i daleko iznad 100 miliona evra, a evo i ko su najsjajnije zvezde – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Firme u regionu bukvalno se gutaju, preuzimanja idu i daleko iznad 100 miliona evra, a evo i ko su najsjajnije zvezde

Vrednost transakcija spajanja i preuzimanja u regionu srednje i istočne Evrope najveća je u poslednjih pet godina, a ulagače više ne brine ni pandemija, kao ni inflacija i nestabilno tržište energenata, pokazalo je najnovije istraživanje konsultantske kuće Mazars.

Publikacija pokazuje porast broja, kao i vrednosti realizovanih transakcija u regiji na 889 u 2021. godini, što je povećanje od 32 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupna vrednost realizovanih transakcija takođe je bila veća, s ukupnom vrednosti od 67,5 milijardi eura. To predstavlja povećanje od 41 odsto u odnosu na 2020. godinu i najveća je ukupna vrednost realizovanih transakcija od 2016. godine, piše Poslovni.hr.

Glavne zvezde transakcija u regiji Adria su tehnološke i IT kompanije, pri čemu je značajan i trend konsolidacije sektora zdravstvenih usluga, kao i transakcije u turističkom sektoru.

“M&A tržište u Adria regiji se kreće u skladu sa trendovima. Takođe, na tržištu je sve značajniji broj transakcija koje se odnose na prodaju porodičnih kompanija, osnovanih u periodu prelaska zemalja regiiona na tržišnu ekonomiju, u kojima trenutni vlasnici nemaju naslednika koji bi mogao da nastavi porodični biznis. Očekujemo nastavak ovog trenda i naredne godine”, istakao je Andrija Garofulić, partner finansijskog savetovanja Mazarsa u Hrvatskoj.

U 2021. godini Adria regiion sklopila je 74 posla vredna ukupno 4,4 milijarde eura, što je 2,5 puta više nego u 2020. godini. Realizovano je deset transakcija vrednih iznad 100 miliona eura, a najveća je bila kupovina Slovenačke Nove Kreditne Banke Maribor od strane OTP banke za ukupno 900 miliona eura.

Kad je Hrvatska u pitanju, u deset najjačih transakcija regije koje uključuju američki kapital spada prodaja trgovačkog lanca opreme za kućne ljubimce „Pet Network International fondu A&M Capital“ za 260 miliona eura.

U čitavoj regiji, prve četiri zemlje po broju realizovanih spajanja i preuzimanja u 2021. godini bile su Poljska (s ukupno 192 transakcije), zatim Rusija (146), Austrija (119) i Češka (86). Što se tiče ukupne vrednosti transakcija, Rusija je na prvom mestu s objavljenim transakcijama u ukupnom iznosu od 20,4 milijarde eura, što je 15 odsto više u odnosu na 2020. godinu.

Austrija, Poljska i Češka zauzele su drugo, treće i četvrto mesto.

Izveštaj pokazuje da je regija i dalje privlačna destinacija za međunarodne ulagače. Zabeležen je značajan porast i u obimu i u vrednosti prekograničnih M&A transakcija, pri čemu je vrednost objavljenih ulaznih transakcija (uključujući Rusiju) skočila za 36 odsto i dostigla 32,5 milijardi eura.

U analizi se ističe i aktivnost fondova privatnog kapitala. Podstaknuta rekordnim finansijskim sredstvima koja su na raspolaganju kako na domaćem tako i na međunarodnim tržištima, ukupna vrijednost ulaganja fondova privatnog kapitala skočila je 63 odsto i dostigla ukupno 10,4 milijarde eura, došavši na najviši nivo od 2015. godine. Broj transakcija je naglo porastao, za čak 46 procenata, sa 130 transakcija u 2021. godini umesto 70 u prethodnoj godini.

Tags
Back to top button