Porše izlazi na berzu? Akcije giganta momentalno skočile 9 odsto, čeka se da Folksvagen donese finalnu odluku – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Porše izlazi na berzu? Akcije giganta momentalno skočile 9 odsto, čeka se da Folksvagen donese finalnu odluku

Folskvagen je potvrdio da istražuje mogućnost plasiranja svoje vrlo profitabilne marke Porše, što je dugo očekivani potez koji bi mogao da rezultira jednom od najvećih inicijalnih javnih ponuda u Nemačkoj poslednjih godina.

Drugi najveći svetski proizvođač automobila po proizvodnji je rekao u saopštenju u utorak da je u “uznapredovalim razgovorima” sa svojim većinskim deoničarem, Poršeom SE u porodičnom vlasništvu, u vezi sa potencijalnim IPO-om marke Porše, piše Fajnenšal Tajms.

“U tu svrhu, Volksvagen AG i Porše Automobil Holding SE pregovarali su o Okvirnom sporazumu koji bi trebalo da bude temelj za dalje korake u pripremi potencijalnog IPO-a”, rekli su iz kompanije.

No, navodi se da konačna odluka još nije donesena i da će biti predmet odobrenja uprave i nadzornih odbora Folksvagen grupe. Sednica nadzornog odbora VW-a trebala bi da se održi sledeći mesec.

Deonice Folksvagena su skočile 9 odsto, na 190,14 eura, u Frankfurtu nakon objave. Deonice Porše SE, koji takođe kotiraju iako je velika većina njih u porodičnom vlasništvu, porasle su 9 odsto na 88,88 evra, prenosi Seebiz.

Neki analitičari procenjuju da bi korišćenjem višekratnika koji se primenjuju na slične modele, kao što je Ferari, tržište procenilo Porše na 200 milijardi evra, što je daleko više od trenutne tržišne kapitalizacije Folksvagena, koja iznosi oko 110 milijardi evra. Međutim, drugi kažu da očekuju da će Porše biti procenjen na blizu 100 milijardi evra, uprkos zdravoj profitnoj marži.

Tags
Back to top button