Mali: Inflacija je uvezena i posledice će biti manje kod nas nego u ostalim zemljama – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mali: Inflacija je uvezena i posledice će biti manje kod nas nego u ostalim zemljama

Već godinama unazad Srbija vodi dobru monetarnu i fiskalnu politiku, koje su neodvojive jedna od druge. Inflacija je nešto što je uvezeno i posledice će biti manje u našoj zemlji manja nego u drugim zemljama, rekao je večeras ministar finansija Siniša Mali.

Prema rečima ministra, nikada veće subvencije za poljoprivrednike nisu bile nego danas. On se ponovo osvrnuo na inflaciju i rekao da je ona bila mnogo veća 2010, 2011. i 2012. zbog čega je “mnogo ljudi ostalo bez posla”.

“Srbija ide napred i nikada se neće vratiti u prošlost. U vreme bivše vlasti, prosečna plata je bila 331 evra, a danas je 610. Danas u budžetu imamo 170 milijardi dinara”, kazao je Mali u emisiji “Reč na reč” na Radio-televiziji Srbije.

On dodaje da je stvoreno dovoljno rezervi pre nego se dogodila pandemija korona virusa, ali i inflatorna kriza.

“Danas je BDP 53 milijarde evra, a u vreme prethodne vlasti je bila 33. Njihova ekonomska politika bila je – zadužuj se. A naša politika je ako treba da uzmemo kredite ulažemo samo u infrastrukturu, nove fabrike, kanalizaciju, bolnice, odnosno ono od čega građani imaju korist

Priče oko zaduživanja nisu tačne. Ono što radimo sa NRK Kinom jeste da to što kredite koje uzimamo od njih ulažemo u infrastrukturu. Ziđin je preporodio istok Srbije, tu je i Železara Smederevo, RTB Bor… Ta saradnja nam je izuzetno važna kao sa SAD i EU”, naglasio je.

Kroz podršku privredi i građanima tokom pandemije kovida 19 pokazali smo snagu javnih finansija, dodao je.

“Mi imamo najveću stopu rasta u Evropi. Imamo rekordne strane direktne investicije. Stopa nezaposlenosti je na minimumu”, kaže Mali.

Prema njegovim rečima, već dugi niz godina država sprovodi odgovornu ekonomsku politiku.

“Radićemo intenzivno na daljem povećanju i podizanju životnog standarda Srbije. Ono što mogu da garantujem jeste da ćemo imati prosečnu platu od 1.000 evra i prosečnu penziju od 500 evra.

Na početku pandemije korona virusa predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da ćemo se boriti na dva fronta”, objasnio je ministar: jedan je bio spasavanje života ljudi, a drugi spasavanje ekonomije.

 

Tags
Back to top button