Stigla nova prognoza: Bliži se sudnji dan za bitkoin? – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Stigla nova prognoza: Bliži se sudnji dan za bitkoin?

Američki berzanski broker Piter Šif tvrdi da bitkoin nema vrednost i da je digitalni token na ivici novog pada.

On je na Tviteru napisao da je najbolja kriptovaluta na putu da padne na 10.000 dolara ili čak niže.

“Ovo je dugoročni grafikon. Zamislite koliko će loše izgledati ovaj grafikon kada bitkoin padne ispod 30.000 dolara”, napisao je Šif na Tviteru u nedelju. “Pad na 10.000 dolara bi izgledao kao zakucavanje, ali nema razloga da verujemo da će se taj nivo održati kao trajni patos. Ako se ovaj dupli vrh završi, pravi patos je nula”, napisao je on, prenosi Sputnjik.

“Ovo je dugoročni grafikon. Zamislite koliko će loše izgledati ovaj grafikon kada bitkoin padne ispod 30.000 dolara”, napisao je Šif na Tviteru u nedelju, dodajući: “Pad na 10.000 dolara bi izgledao kao zakucavanje, ali nema razloga da verujemo da će se taj nivo održati kao trajni patos. Ako se ovaj dupli vrh završi, pravi patos je nula!”

Šif definiše “dvostruki vrh” kao indikator koji ukazuje na snažan silazni trend. Termin opisuje tehnički obrazac koji označava vrh džinovskog rasta i smatra se gotovim kada cena padne ispod “linije vrata”. Trenutno, linija vrata bitkoina iznosi oko 30.000 dolara.

Šif, izvršni direktor kompanije “Evropacifik kapital”, često je kritikovao kriptovalute, tvrdeći da je bitkoin ogroman špekulativni balon koji će eksplodirati, a ljudi koji ga sada kupuju ostaće da drže praznu torbu, prenosi RT.

Ekonomista, najpoznatiji po predviđanju finansijskog kraha 2008. godine, objavio je pre dve godine da ne može da pristupi svojim bitkoin fondovima nakon što je njegov digitalni novčanik prestao da prihvata njegovu lozinku. Napominjući da to “nije velika tragedija”, rekao je: “Znao sam da je posedovanje bitkoina loša ideja, samo nikada nisam shvatio da je ovo tako loše!”.

Bitkoin je izgubio više od 25 odsto vrednosti nakon što je u novembru dostigao najviši nivo od preko 68.000 dolara. Analitičari kažu da je najpoznatija kriptovaluta počela da se oporavlja od tromesečnog opadanja, ali možda još nije izašla iz krize. Digitalnom valutom se trgovalom za četiri odsto više u utorak, iznad 44.000 dolara po tokenu.

Tags
Back to top button