Bankama u Litvaniji rečeno da se spreme za nestanak struje: Uzrok – rizik od vojnog sukoba – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Bankama u Litvaniji rečeno da se spreme za nestanak struje: Uzrok – rizik od vojnog sukoba

Centralna banka Litvanije poručila je bankama u zemlji da se pripreme za nestanak struje i sajbernapade.

Razlog je, kako ocenjuje, rizik da rusko-ukrajinska kriza preraste u vojni sukob.

Nestanak električne energije i pristup internetu su među “ekstremnim, ali mogućim” scenarijima na koje finansijske kompanije treba da budu spremne, navela je litvanska Centralna banka u pismu koje im je poslato prošle nedelje, a u koje je uvid imao Rojters.

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica, što je izazvalo strah od invazije. Litvanija, kao i susedne baltičke zemlje Letonija i Estonija, deli zajedničku električnu mrežu sa Rusijom, koja kreće iz Moskve.

“Rast geopolitičke napetosti u regionu dovodi do povećanih pretnji sajbernapadima, uključujući napade na ključnu informacionu infrastrukturu”, upozorila je Centralna banka Litvanije u pismu, ne imenujući potencijalne hakere.

Iz Centralne banke u Vilnjusu nusu odgovorili na zahtev Rojtersa za komentarom.

Ovo upozorenje je usledilo nakon što su regulatori u EU generalno poručili bankama da se pripreme za potencijalne ruske sajbernapade, a neke finansijske kompanije putem igrica simuliraju uslove kibernetičkog rata kako bi testirale svoju sposobnost da se odupru takvim napadima.

Litvanske banke treba da imaju planove za vanredne situacije za sajbernapade poput zlonamernih softvera (ransomver) i DDoS napada, kojima hakeri pokušavaju da preplave mrežu puštanjem velike količine podataka u saobraćaj, navela je Centralna banka u pismu.

Dve ukrajinske banke bile su u utorak mete sajbernapada, naveo je ukrajinski centar za bezbednost informacija u saopštenju, u kojem nagoveštava upiranje prsta na Rusiju.

Tags
Back to top button