Inflacija uzela maha, cene nprestano skaču – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Inflacija uzela maha, cene nprestano skaču

Mnogi radnici u SAD sada dobijaju povišice, ali isto tako – za mnoge – to povećanje ne znači mnogo. Zašto? Zato što je inflacija uzela maha i cene neprestano skaču, u svim oblastima.

Ustvari, plate su ispod nivoa na kom su bile pre pandemije, ako se u obzir uzme rast cena.

Zarade prilagođene inflaciji, koje su u stalnom padu od sredine 2020. godine, trenutno su 1,2% ispod u odnosu na decembar 2019, prema analizi kvartalnih podataka Indeksa troškova zapošljavanja, Džejsona Furmana, profesora ekonomije na Univerzitetu Harvard.

Indeks meri plate i dnevnice, zajedno sa zdravstvenim, penzijskim i drugim beneficijama. U prošloj godini, plate prilagođene inflaciji pale su za 2,4%. Ali, postoje radnici u nekoliko industrija koji traže mala povećanja, nakon što su uzeli u obzir skok cena.

Zaposleni u sektoru zabave i ugostiteljstva, koji uključuje konobare, kuvare i hotelske službenike, primećuju da su njihove plate prilagođene inflaciji porasle za 2% od decembra 2019. Ipak, čak ni ovi radnici ne rade tako dobro kao pre pandemije, kada su njihove plate rasle još bržom stopom u odnosu na inflaciju, rekao je Furman.

“To je jedan od retkih sektora u kojima ljudi ostvaruju dobitke, samo što je tempo tih dobitaka takođe usporen”, dodao je, a prenosi CNN.

Iza njih su radnici u sektoru maloprodaje, što podrazumeva prodavce, kasire i predstavnike korisničkih službi, a čije su plate – prilagođene inflaciji – porasle za 1,2 odsto u poslednje dve godine.

Zaposleni u sektoru trgovine na veliko, kao što su vozači kamiona, zabeležili su povećanje plata od 0,1% nakon prilagođavanja inflaciji, tokom ovog perioda. Svi ovi radnici, od kojih su mnogi izgubili posao na početku pandemije usred široko rasprostranjenih blokada, sada su masovno traženi.

Preduzeća povećavaju plate i nude razne druge podsticaje da privuku kandidate, ali i sami radnici više biraju.

Oni koji rade u komunalnom sektoru, ipak, nisu te sreće. Njihove plate, prilagođene inflaciji, pale su za 1,5% tokom pandemije, a lošije je stanje i u oblasti finansijskih aktivnosti. Takođe, agenti za prodaju nekretnina i menadžeri uočili su pad realnih plata od 1 odsto.

Gube i radnici u proizvodnom i građevinskom sektoru, od kojih je svaki zabeležio pad plata od 0,8 odsto, nakon prilagođavanja inflaciji. Zaposleni u prosveti i zdravstvu, kao i radnici u informacionom sektoru, zabeležili su pad realnih zarada od 0,7% – prenosi Telegraf.rs.

Radnici sa najnižim platama beleže najbrži rast. Oni su jedini zabeležili povećanje zarada u poslednje dve godine, nakon što se uzme u obzir inflacija. Ali, dobici su bili prilično skromni. Njihove realne plate su porasle po godišnjoj stopi od 0,6% između 2019. i 2021. godine, prema Furmanovoj analizi podataka o platama Federalne rezervne banke Atlante.

Sve oči su sada uprte u ono što se dešava sa inflacijom 2022. godine. Federalne rezerve se spremaju da podignu kamatne stope, u pokušaju da suzbiju rastuće cene. Mnogi ekonomisti očekuju da će inflacija dostići vrhunac početkom ove godine. Furman je saglasan da će se inflacija verovatno smanjiti tokom 2022, ali da će povećanje plata ostati snažno. “Očekujem da će radnici ove godine ostvariti dobitke – ali stvarne dobitke”, dodao je.

Tags
Back to top button