Falsifikat? Oglasila se Komisija: “Proveravamo” – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Falsifikat? Oglasila se Komisija: “Proveravamo”

Oglasila se Komisija za novac Hrvatske narodne banke (HNB).

Ona je saopštila da proverava da li je jedan od nagrađenih autora na hrvatskoj kovanici od jednog evra neovlašćeno koristio tuđe fotografije u svom dizajnu, pošto je u petak u Zagrebu predstavljeno kako će izgledati nove evrokovanice, javio je HRT.

Iz hrvatske vlade su poručili da je konkurs vodila Komisija za novac HNB i da su svi takmičari morali da prilože izjavu kojom garantuju da su vlasnici autorskih prava.

“Komisija za novac hitno je pristupila proveri idejnog rešenja hrvatske strane eurokovanice s motivom kune. Po završenoj provjeri, Komisija će o svojoj odluci informisati javnost”, odgovaraju iz HNB-a.

Autor pobedničkog rešenja Stjepan Pranjković još se nije oglasio, ali jeste škotski fotograf koji je, kako prenosi index.hr, rekao da ga niko nije kontaktirao vezano za tu fotografiju i da je očito to kuna s njegove fotografije.

Na sednici Nacionalnog veća za uvođenje evra kao službene valute u Hrvatskoj, održanoj u petak, predstavljeno je kako će izgledati kovanice evra.

Na kovanicama od 50, 20 i 10 centi je lik Nikole Tesle.

“Na kovanicama evra i centa koji će biti u opticaju u Hrvatskoj i ostalih 19 zemalja članica evropodručja naći će se dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku, a vlada je zaključkom potvrdila da su motivi: hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljica”, rekao je premijer Andrej Plenković, koji je predsedavao sednicom, prenosi index.hr.

Nacionalnim planom zamene hrvatske kune evrom, koji je vlada donela u decembru 2020. predviđen je odabir motiva i njihova grafička rešenja za hrvatske evrokovanice, a Hrvatska narodna banka je određena kao institucija koja će organizovati nabavku novčanica i kovanog novca evra.

Za razliku od banknota evra, koje su jednake u svim članicama evrozone, kovani novac evra i centa ima obeležja zemlje koja ga je izdala, pri čemu su na naličju prikazani nacionalni simboli te zemlje.

Tags
Back to top button