Lučić: Transformišemo i kontinuirano unapređujemo usluge, naša pretplatnička baza broji preko 11 miliona korisnika – Bankar.rs
INTERVJUISLIDERSVE VESTI

Lučić: Transformišemo i kontinuirano unapređujemo usluge, naša pretplatnička baza broji preko 11 miliona korisnika

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija, govorio je za britanski portal Telecoms.com o planovima kompanije za 2022. godinu.

Recite nam nekoliko reči o Telekomu Srbija i njegovoj viziji i misiji?

Telekom Srbija je najveći telekomunikacioni i multimedijalni provajder u Srbiji i tržišni lider u Jugoistočnoj Evropi sa snažnim potencijalom rasta. Danas je kompanija ponosna što pruža usluge u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji pod brendovima MTS i mtel. Takođe, u poslednjih pet godina prisutni smo i na austrijskom tržištu kao telekooperater sa impresivnim poslovnim rezultatima. To nam je bio okidač za dalji rast na tržištima Nemačke i Švajcarske, gde smo u završnoj fazi i uskoro ćemo otvoriti 30 poslovnica.

Mi smo uspešna kompanija koja je stvorila vrednost za svoje klijente, zemlju, svoje akcionare i zaposlene. Pre 2018. godine, tržište fiksne telefonije u Srbiji bilo je veoma fragmentirano sa više od 50 malih kablovskih operatera. Telekom Srbija je napravio ogroman korak napred kupovinom više od 20 najvećih kablovskih operatera, čime je učvrstio i zadržao vodeću poziciju na tržištu. Tokom proteklih pet godina, Telekom Srbija je značajno evoluirao digitalizacijom svojih usluga i etablirajući se kao vodeći provajder ekskluzivnih sadržaja u regionu. Kao preduzeće, težimo najboljoj praksi u industriji u svemu što radimo.

Naša vizija je da budemo globalni partner od poverenja u novoj digitalnoj eri. Kao deo naše dinamične misije mi transformišemo i kontinuirano unapređujemo zadovoljstvo kupaca kroz usredsređenosti na korisnike i inovacije. Istovremeno, ostajemo odlučni u našoj posvećenosti da budemo pozitivna snaga za zemlju koja stvara socio-ekonomske mogućnosti kroz održivi rast. Naša budućnost, kao biznisa, neraskidivo je povezana sa digitalnom budućnošću Srbije. U tom cilju, svoje napore usmeravamo na ubrzanje digitalne transformacije srpske privrede i društva u skladu sa nacionalnim prioritetima digitalizacije zacrtanim u Digitalnoj agendi Srbije.

Kakav je strateški plan Telekoma Srbije za 2022. godinu?

U 2022. godini Telekom Srbija je posvećen da nastavi da širi tržišni udeo na brzorastućem tržištu i da pokaže svoje snažne finansijske rezultate.

Mi smo jedan od najvećih telekom operatera u jugoistočnoj Evropi sa skoro 1,2 milijarde evra prihoda i kombinovanom godišnjom stopom rasta od 5% od 2018. Naša EBITDA marža je takođe porasla za 13% tokom ovog vremena i iznosi 38%. Naša pretplatnička baza nastavlja da raste iz godine u godinu i sada premašuje skoro 11 miliona pretplatnika u Srbiji i van nje.

Višesektorska ulaganja

Telekom Srbija je 2021. godine osnovao svoj prvi korporativni fond rizičnog kapitala za start-ap ideje, sa ciljem da investira 25 miliona evra u narednih pet godina, što znači da će Telekom Srbija ulagati pet miliona evra godišnje za start-ap kompanije u Srbiji i regionu. Telekom Srbija će 2022. godine, preko svog CVC fonda, nastaviti da investira u više oblasti poslovanja kao što su AI, Big Data, FinTech, e-trgovina, IoT, mediji i telekomunikacije, AdTech, B2B/B2C, SaaS i blockchain.

Uvođenje 5G

Nedavno, 15. decembra 2021. godine, Evropska investiciona banka (EIB) objavila je da će Telekomu Srbija pozajmiti 70 miliona evra za pokretanje 5G telekomunikacione mreže i proširenje postojeće 4G mreže širom Republike Srbije, prepoznajući nas kao ključni tržišni lider u regionu. Kredit EIB će omogućiti da 60 odsto stanovnika Srbije dobije pristup najnovijoj 5G mreži i proširi pogodnosti 4G mreže na skoro sve u zemlji.

Partnerstvo sa Vodafonom

Pored toga, ove godine, naša saradnja sa Vodafonom, koja pokriva Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, omogućiće nam pristup svim važnim resursima u sferi digitalne transformacije. To će nam omogućiti da u narednoj godini povećamo efikasnost našeg poslovanja, optimizujemo troškove i poboljšamo korisničko iskustvo. Sve su to ključni strateški prioriteti Telekoma Srbija.

Digitalizacija

Za 2022. digitalne mogućnosti vidimo kao značajan deo održivije budućnosti srpske privrede i društva. Aukcija 5G spektra očekuje se sredinom 2022. godine, nakon čega će do kraja godine uslediti implementacija 5G mreže u Telekomu Srbija.

Kako je pandemija promenila telekom industriju i kako je Telekom Srbija odgovorio na izazove koje je donela?

Pandemija COVID-19 je uticala na svaki ekonomski sektor i svako poslovanje u svakom sektoru, što je izazvalo globalno resetovanje u načinu na koji živimo, radimo i igramo se. Pouzdanost evropske telekomunikacione infrastrukture je testirana i dokazana tokom pandemije, dok je obezbedila otpornu i sigurnu platformu za ljudsku vezu i kontinuitet poslovanja tokom nacionalnih karantina širom sveta. COVID-19 ubrzao je usvajanje novih tehnologija u Vladi Srbije. Jedan primer je Sistem upravljanja imunizacijom koji je razvijen u rekordnom roku dok su vakcine bile u završnim fazama ispitivanja. Što se tiče našeg sektora, pandemija je podstakla potrošače da koriste usluge, posebno mobilne podatke.

Pandemija nam je takođe pokazala koliko su tehnologija i obrazovanje postali isprepleteni. Naša organizacija, Telekom Srbija, razvila je specifične akcije i inicijative usmerene na obrazovanje koje imaju za cilj da podrže uspeh budućih generacija.

Na primer, u Srbiji se od septembra 2020. godine sva deca prvog razreda obučavaju kroz program pod nazivom „Digitalni svet“. Naš doprinos pomaže nastavnicima da predaju lekcije koje podstiču decu na proveru činjenica na mreži, razumeju medije, donose informisane izbore i odolevaju pritisku vršnjaka.

Kroz inicijativu „Digitalna Srbija“ smo olakšali učenje na daljinu tako što smo omogućili besplatan pristup zvaničnim internet platformama neophodnim za dobijanje informacija.

U širem smislu i u nastojanju da građanima olakšamo da izolaciju provedu kod kuće, otključali smo veliki broj premium kanala na našim televizijskim platformama. Takođe smo dozvolili fleksibilniji pristup mobilnim podacima.

Kakav je odnos Telekoma Srbija prema održivosti i društvenoj odgovornosti?

Održivost je ugrađena u naše donošenje odluka i u sve što radimo. Prihvatamo princip da profitabilnost mora ići ruku pod ruku sa našim društvenim doprinosom i zaštitom klime. Takođe snažno osećamo da imamo odgovornost da uzvratimo srpskom društvu.

Kao preduzeće, imamo vitalnu ulogu i veliku odgovornost u pomaganju u rešavanju društvenih izazova. U svetu nakon COVID-a, digitalizacija koju omogućavaju telekomunikacije može stvoriti nova preduzeća, ubrzati ekonomski oporavak i doprineti većoj digitalnoj inkluziji, premošćivanju trenutnog digitalnog jaza i ubrzavanju klimatske tranzicije.

Poslednjih godina gradimo veze sa zajednicom koje se ne oslanjaju samo na telekomunikacionu infrastrukturu. Takođe se trudimo da deo našeg poslovnog uspeha podelimo sa zajednicom i na taj način doprinesemo stvaranju boljeg društva za sve.

Kakva je dugoročna budućnost Telekoma Srbije?

Gledajući napred, vidimo velike izazove za projekat evropskih integracija i jednako velike mogućnosti za digitalnu budućnost Evrope.

Digitalne mogućnosti vidimo kao veliki deo održivije budućnosti srpske privrede i društva. To će nam omogućiti da povećamo efikasnost našeg poslovanja, optimizujemo troškove i poboljšamo korisničko iskustvo, što su naši ključni strateški prioriteti. Digitalizacija može otključati neograničeni potencijal i skrivene prihode za preduzeća i javnu upravu oslobađanjem resursa za važnije zadatke. Uveren sam da ulaganje u digitalnu tehnologiju i inovacije može doneti opipljive rezultate i napraviti pozitivne korake za naše klijente, investitore i partnere.

Tags
Back to top button