Srbija postaje deo najveće kilirinške kuće Evroklir – Bankar.rs
Uncategorized

Srbija postaje deo najveće kilirinške kuće Evroklir

Ministar finansija Siniša Mali danas je, tokom video konferencije, potpisao ugovor sa predstavnicima Evroklira, jedne od najvećih svetskih finansijskih kuća, kojim su utvrđeni uslovi saradnje u cilju uključivanja naših državnih hartija od vrednosti u sistem Evroklira.
Mali izrazio očekivanje da će tokom leta Centralni registar hartija od vrednosti Srbije postati i formalno deo Evroklira.

“Tokom jeseni ćemo imati tesritarnje sistema i već od januara očekujem velike emisije i definitivno ulazak u sistem Evroklira, koji će za nas značiti veliki korak napred na čemu radimo dve i po godine”, istakao je ministar Mali.

Ugovor je sa naše strane potpisala još direktorka Centralnog registra hartija od vrednosti Ana Jovanović, a iz Evroklira su potpis na dokument stavili direktor globalnog tržišta kapitala Evroklira Sudip Četerdži i direktor operativnih poslova Stefan Bernard.

“Ovo je veliki dan za Vladu Srbije, nadam se i za naše prijatelje iz Evroklira. Potpisivanjem ovog dokumenta učinili smo poslednji korak ka tome da Srbija postane deo porodice Evroklira koji je najveća klirinška kuća na svetu, koja okuplja ogroman broj najvećih i najvažnijih investitora”, ocenio je ministar Mali.

Naveo je da je za Srbiju ovaj korak posebno važan s obzirom na našu strategiju emitovanja državnih hartija od vrednosti i razvoja kapitala.

“Sa ovom platformom očekujem još veću konkurenciju, još veći broj investitora koji su zainteresovani za ulaganje u naše državne hartije od vrednosti. Veća konkurencija podrazumeva manje kamatne stope za našu državu i samim tim za privredu i građane”, istakao je Mali.

Ministar je rekao kako je ovo važno za razvoj tržišta kapitala u zemlji i za krajnji cilj da Srbija dobije investicioni rejting tokom ove ili najkasnije početkom sledeće godine.

“Tako da polako, kroz razvoj tržišta kapitala, kroz partnerstva kao što je ovo, Srbija dolazi na mesto koje zaslužuje, a to je mesto razvijenih zemalja Evrope”, ocenio je Mali.

Tags
Back to top button