Kriptovalute nastavljaju da gube na vrednosti – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Kriptovalute nastavljaju da gube na vrednosti

Zbog situacije u Ukrajini najvažnije svetske berze pokazuju danas znake nesigurnosti investitora. Međutim, dok trgovanje akcijama stagnira, a vrednosti vodećih nacionalnih valuta neznatno osciliraju, najveći gubitak beleži se na tržištima kriptovaluta.

Najtrgovanija svetska kriptovaluta bitcoin nastavila je negativni cenovni trend, novim oštrim padom za sedam odsto, spustivši se na najniži nivo još od jula 2021. godine.

Aktuelna cena za jedan bitcoin iznosi oko 33.906 dolara, pošto je došlo do sitne korekcije naviše, sa nivoa od 33.280 dolara. U odnosu na rekordnu postignutu vrednost od 68.000 dolara od pre samo dva meseca, bitcoin je izgubio više od 50 odsto svoje vrednosti.

Ipak, još gora vest je, da je tržište kriptovaluta izgubilo više od 600 milijardi dolara.

Druga svetska digitalna valuta po obimu trgovanja, ether, takođe je izgubila puna na vrednosti, čak 10 procenata u poslednjih 24 sata – na samo 2.293 dolara.

Kako piše agencija Reuters, veliki investitori žele sa smanje izloženost prema kriptovalutama, ali i prema drugoj rizičnoj imovini, kao što su akcije, pa ih rasprodaju. Ovu korelaciju prepoznao je i Bloomberg, koji tumači da je do sadašnjeg stanja došlo usled istovremenog uticaja dva faktora – krize u Ukrajini i iščekivanja podizanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tags
Back to top button