Keš krediti u 2021. oborili rekord, da li će tako biti i ove godine? – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Keš krediti u 2021. oborili rekord, da li će tako biti i ove godine?

Keš krediti u Srbiji nesumnjivo su oborili rekord u prošloj godini, a po svemu sudeći mogli bi i narednom periodu.
Za 12 meseci u prošloj godini odobreno ih je oko 58 milijardi dinara, ali to nije i jedini podatak koji govori o rapidnom rastu. Danas, naime, keš krediti kod građana čine čak 61 odsto ukupnih zajmova i ukupno su teški 625 milijardi dinara!

Ovih dana u jednoj banci nude kredit sa gotovo nultom kamatom, tačnije 0,01 odsto. Kako navode, za iznos kredita od 100.000 dinara, posle 12 meseci, klijent vraća banci samo 100.006 dinara. Dakle samo 6 dinara! Minimalan iznos je 30.000 dinara, maksimalan 100.000. Jedini uslov je da ste banci nov klijent, bez obaveze prenosa zarade ili penzije. I sve to ide vrlo brzo, za dan.

Mnogima ovakva politika ekonomski posmatrano nije jasna, ali je jasno da banka ima preciznu strategiju zašto se i odlučila na ovakav potez. Nezvanično cilj je povećati bazu klijenata na kojima bi i srednjoročno i dugoročno mogla da zarađuje. Nezvanično, takođe, nije isključeno i da druge banke krenu sa ovakvim strategijama – naravno pre one koje nemaju konzervativnu poslovnu politiku.

“Krediti su nesporno povoljni i samo banka koja ih daje zna dobro koji je njen interes i da ide sa takvom ponudom. Ekonomski gledano, oni nisu isplativi. Ono što je, međutim, činjenica jeste da banke od novih klijenata očekuju da će koristiti i druge bankarske usluge, a to znači i da će se banka od njih vremenom i naplatiti”, rekao je ekonomista Ljubodrag Savić za “Blic Biznis”, govoreći o najnovijim ponudama banaka.

Kamate na keš kredite inače nikada nisu bile niže. Prosečno se kreću oko 8 odsto, mada ima banka koje su spremne da idu i daleko ispod toga, a kada su u pitanju manji iznosi i kraći rok otplate.

Ukoliko bi se išlo na kredit sa dužim rokom otplate, primer govori sledeće.

Za pozajmicu od 5.000 evra koju će klijent vratiti tokom 5 godina , i to kamatnoj stopi od 10 posto, rata bi bila 106 evra, a ukupan iznos koji bi vratio je 6.300 evra.

Važno je pritom znati i da je za one klijenti koji apliciraju on-lajn, kredit u većini banaka, jeftiniji.

Ono što je, međutim, važno kod keš kredita, jeste da vrlo lako možete upasti i u sopstvenu zamku. Zato je važno, kažu poznavaoci, pridržavati se nekoliko stvari.

“Za neplanirane troškove, putovanja, renoviranje stana i slične troškove građani Srbije najviše koriste gotovinske kredite. Ova vrsta pozajmice može da bude od velike pomoći ako se promišljeno odabere ponuda i novcem pažljivo raspolaže. Na prvom mestu, važno je preispitati mogućnosti pre zaduživanja, izračunati približnu visinu rate i da li nakon odbitka ostaje dovoljno novca za ostale životne troškove. Savet je da se ne zalećete ni u pogledu iznosa, ni u pogledu perioda otplate. Treba uzeti onoliko novca koliko je potrebno i izračunati optimalan rok otplate”, navode u Kamatici.

Tags
Back to top button