Česapik Enerdži kupuje Čif Oil&Gas za 2,4 milijarde dolara – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Česapik Enerdži kupuje Čif Oil&Gas za 2,4 milijarde dolara

Česapik Enerdži Korp (Chesapeake Energy Corp) je u poodmaklim razgovorima o kupovini privatnog proizvođača prirodnog gasa Čif Oil & Gas (Chief Oil & Gas) za oko 2,4 milijarde dolara, uključujući i dugovanja, ekskluzivno saznaje Rojters.

Ovaj dogovor za Čif Oil & Gas, koji je osnovao i kontrolisao Trevor Ris Džouns, mogao bi biti objavljen ove nedelje, rekli su izvori upućeni u dešavanja. Kod bušenja koja su poznata kao “wildcat drilling”, i po kojima je Trevor Ris Džouns poznat, radi se o postavljanju istražnih bunara u poljima za koje se ne zna sa sigurnošću da ima prirodnih resursa.

Preuzimanje od strane Česapika, američkog proizvođača gasa i nafte iz škriljaca koji je tek prošle godine izašao iz bankrota, naglašava oporavak delova energetske industrije dok cene prirodnih resursa rastu na višegodišnje maksimume.

Izvori, koji su sa Rojtersom razgovarali pod uslovom anonimnosti upozorili su da bi pregovori mogli da propadnu u poslednjem trenutku.

Portparol Čif Oil & Gas je odbio da komentariše, a Česapik nije momentalno odgovorio na zahtev za komentar.

Rojters je još u oktobru izvestio da je Čif Oil & Gas na prodaju, u sred rasta cena energenata koji su podigli valuacije kompanija u industriji.

Ako bi dogovor prošao, to bi bila druga akvizicija od strane Česapika od februara 2021. godine, kada se oporavila od jednog od najtežih bankrota u sektoru energetike u poslednjih nekoliko godina. U novembru Česapik je kupio Vajn Enerdži (Vine Energy) za 615 miliona dolara.

Od kada su izašli iz Poglavlja 11 zaštite od bankrota, Česapik se koncentrisao na proizvodnju prirodnog gasa, što označava povratak korenima kompanije koja je osnovana 1989 godine od strane Obrija MekKlendona i Toma Varda.

Ris Džouns je pokrenuo Čif Oil&Gas 1994. godine, a kompanija operiše u škriljcima Marcelus u severoistočnoj Pensilvaniji i ima oko 600.000 neto hektara, proizvodeći više od milijardu kubnih stopa prirodnog gasa dnevno.

Ako dogovor prođe, on će biti još jedan u nizu spajanja na američkih proizvođača prirodnog gasa u poslednjih nekoliko meseci. Alta Resursi (Alta Resources) su prodati u julu EQT Korpu (EQT Corp) za 2,9 biliona dolara, a Sautvestern Enerdži Ko (Southwestern Energy Co) je u septembru preuzeo Indigo Natural Resorses (Indigo Natural Resources) za 2,7 milijardi, a u decembru je kupio GEP Hajensvil (GEP Hayensville) za 1,85 milijardi.

Tags
Back to top button