PwC: Optimizam direktora u svetu najveći u poslednjoj deceniji – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

PwC: Optimizam direktora u svetu najveći u poslednjoj deceniji

Više od tri četvrtine generalnih direktora u svetu predviđa privredni rast ove godine, što je najveći nivo optimizma u poslednjih deset godina, pokazuje najnovije istraživanje kompanije PwC.

Indija prednjači u optimizmu, dok se direktori u SAD ne pouzdaju previše u globalnu ekonomiju. Kao najveće prijetnje poslovanju u ovoj godini, direktori navode cyber kriminal, zdravstvene rizike i makroekonomsku nestabilnost.

Godišnje istraživanje PwC sprovedeno je među više od 4.400 generalnih direktora u 89 zemlje. Uprkos brojnim otežavajućim okolnostima na tržištu zbog poremećaja izazvanih pandemijom korona virusa, više od tri četvrtine ispitanika predviđa da će se globalna ekonomija poboljšati, dok samo 15% očekuje pogoršanje ekonomskih prilika.

Ovo je velika razlika u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, kada je više od polovine generalnih direktora predviđalo pad ekonomije i najveći nivo optimizma u poslednjoj deceniji, ističe se u izveštaju.

Premda preovlađuju pozitivna očekivanja, ona veoma variraju od zemlje do zemlje. Optimizam je najveći u Indiji, gdje čak 94% ispitanika predviđa rast svetske privrede u ovoj godini, isto misli 88% njihovih kolega u Japanu i 83% direktora u Velikoj Britaniji.

Optimizam je izrazito porastao i u Italiji, gdje pozitivna predviđanja iznosi 89% ispitanika, dok je u Francuskoj broj anketiranih koji očekuju globalni rast porastao najviše za godinu dana, čak za četvrtinu, dostigavši 85% anketiranih.

Najveći pad optimizma u vezi sa globalnim ekonomskim kretanjima zabeLžen je u SAD, gde je prošle godine 88% direktora verovalo u globalni oporavak, dok je takvih 77% ove godine. Manje optimizma među anketiranima evidentirano je i u Kini, i to za 9%, u Brazilu je optimizam pao za 7%, a u Nemačkoj za 4%.

Tags
Back to top button