Majkrosoft za 68,7 milijardi dolara preuzima tvorca kultnih igara – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Majkrosoft za 68,7 milijardi dolara preuzima tvorca kultnih igara

Majkrosoft je danas saopštio da će kupiti proizvođača video igara Activision Bllizard, poznat po video igrama kakve su “Call of Duty” i “World of Warcraft”, za 68,7 milijardi dolara u kešu, što je najveća takva transakcija u tom sektoru ikada, i da na taj način podignu prodaju Xbox-a kako bi postala treća najveća kompanija u sektoru prihoda.

Mikrosoftova ponuda od 95 dolara po akciji je viša nego što se akcijama Activisiona trgovalo u petak pre zatvranja berze, 89.55 dolara.

“Gejming je najdinamičnija i najzabavnija kategorija u industriji zabave na svim platformama, i igra ključnu ulogu u razvoju platformi za metaverzum”, izjavio je u saopštenju izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela.

U proteklih nekoliko godina, Majkrosoft je izvršio niz velikih akvizicija u gejmingu, kupivši tvorcec “Minecrafta” Možang Studio i Zenimax za nekoliko milijardi dolara.

Biblioteka igara iza koje stoji Activision, kao što su “Call of Duty” i “Overwatch” mogu pomoći Xbox platformi da se izbori sa glavnim konkurentom Playstationom koji već dugi niz godina proizvodi igre ekskluzivno za svoju platformu i tako ima prednost na tržištu.

Čitavu kompaniju Activision prati sijaset kontroverzi. Akcije “Kendi Kraš” su ove godine pale za 37 odsto nakon što je u javnost iznet niz navoda o seksualnom i drugim zlostavljanjima unutar te kompanije. Activision se i dalje bavi tim pitanjima, samo u ponedeljak je nekolicina zaposlenih dobilo otkaz, a disciplinovano još 40 od jula.

Tags
Back to top button