Oboren rekord u spajanjima i preuzimanjima – Obim transakcija u 2021. godini oko 5,8 milijardi dolara – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Oboren rekord u spajanjima i preuzimanjima – Obim transakcija u 2021. godini oko 5,8 milijardi dolara

Spajanja i preuzimanja (M&A) kompanija trebalo bi da održe snažan tempo sledeće godine, nakon istorijske 2021. u kojoj su ove aktivnosti zabeležile rekordan nivo i vrednost, podstaknute najviše dostupnošću jeftinog finansiranja i procvatom berzi.

Globalni obim spajanja i preuzimanja premašio je 5,0 biliona dolara prvi put ikada, oborivši prethodni rekord od 4,55 biliona dolara postavljen 2007. godine, pokazali su podaci kompanije Dilodžik (Dealogic), piše Rojters.

Ukupna vrednost merdžovanja i akvizicija iznosila je 5,8 biliona dolara u 2021. godini, i veća je za 64 odsto u odnosu na godinu ranije, prema statistici Refinitiva.

Snabdeveni obilnim gotovinskim sredstvima i ohrabreni rastom vrednosti akcija na berzama, veliki investicioni fondovi, kompanije i finansijeri sklopili su ove godine 62.193 ugovora o M&A, što je za 24 odsto više nego 2020. godine, pri čemu su svakog meseca obarani rekordi svih vremena.

Investicioni bankari kažu da očekuju da će euforija sklapanja ovih poslova nastaviti i u narednoj godini, uprkos podizanju kamatnih stopa centralnih banaka koje je na pomolu.

Više kamatne stope povećaće troškove zaduživanja, što bi moglo da uspori M&A aktivnost, ali uprkos tome savetnici za poslove spajanja i preuzimanja predviđaju dalji rast vrednosti i broja ugovora ove vrste u 2022.

Stimulativna monetarna politika američkih Federalnih rezervi podstakla je rast akcija na Vol Stritu i omogućila rukovodiocima kompanija pristup jeftinom novcu, što ih je ohrabrilo da krenu sa ostvarivanjem ambicioznijih ciljeva.

Sjedinjene Države prednjačile su sa merdžovanjima i akvizicijama s udelom od gotovo jedne polovine u globalnom obimu ovih aktivnosti, pri čemu se vrednost sklopljenih poslova skoro udvostručila na 2,5 biliona dolara 2021. godine, uprkos pooštravanju antimonopolske regulative pod Bajdenovom administracijom.

Najveći M&A poslovi sklopljeni u ovoj godini uključuju ugovor grupe AT&T o spajanju njenih medijskih kompanija sa Diskaveruje, vredan 43 milijarde dolara, zatim otkup akcija Medlajn Indastrisa od 34 milijarde dolara, ugovor Kanadijan Pacifik Reilveja o preuzimanju Kanzas Siti Saderna za 31 milijardu dolara, kao i “cepanje” američkih korporativnih giganata DŽeneral Elektrika i DŽonson&DŽonsona na više zasebnih preduzeća.

Prema istraživanju koje je sprovela firma Grant Tornton, više od dve trećine učesnika u sklapanju M&A poslova i savetnika smatra da će obim spajanja i preuzimanja kompanija i dalje rasti uprkos izazovima koje predstvljaju pooštreni propisi i pandemija.

M&A aktivnosti u sektorima kao što su tehnologija, finansije, industrijska preduzeća, energetika i struja imali su veliki udeo u ukupnom broju spajanja i preuzimanja u 2021. Kupovine firmi iza kojih su stajale kompanije privatnog kapitala su se ove godine više nego udvostručile i prvi put u istoriji su prešle granicu od 1.000 milijardi dolara, prema podacima Refinitiva.

Uprkos usporavanju ovih aktivnosti u drugoj polovini 2021, sklapanje poslova koje uključuje kompanije osnovane s posebnom namenom za realizaciju akvizicija (SPAC) sodatno je povećalo obim M&A u 2021. SPAC ugovori su činili oko 10 posto globalnog obima M&A i učestvovali sa nekoliko milijardi dolara ukupnoj vrednosti.

Tags
Back to top button