Dva giganta vode bitku: Radnicima daju bonuse i do 180.000 dolara – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Dva giganta vode bitku: Radnicima daju bonuse i do 180.000 dolara

U Silicijumskoj dolini traje “rat” između tehnoloških rivala Epla i Mete nakon što je u poslednjih meseci Meta zaposlila oko 100 Eplovih inženjera.

Na to im Epl nije ostao dužan.

Kako bi zadržali zaposlenike, informatički div Epl pokrenuo je program nagrađivanja u sklopu kojeg nekima od svojih inženjera izdaju značajne bonuse u obliku deonica kroz razdoblje od četiri godine i trebalo bi da posluže kao podsticaj inženjerima da ostanu u Eplu. Tako bi se, kako Blumberg piše, izbegli novi slučajevi “preletanja” u Metu.

Inženjeri su iznenađeni dobijenim bonusima čiji se iznosi kreću od 50.000 do čak 180.000 dolara. Većina je dobila iznose od 80.000, 100.000 ili 120.000 dolara u deonicama. Menadžeri u Eplu tvrde da je reč o nagradi za vrhunske rezultate, ne spominjući pritom Metu kao pretnju, a iz Eplove uprave zasad nema komentara na ove tvrdnje, prenosi Poslovni dnevnik.

Obe kompanije su rivali kada je reč o pametnim proizvodima i proširenoj i virtuelnoj stvarnosti, a uz to u sledeće dve godine obe planiraju velika izdanja hardvera. Ovakve isplate inače nisu deo uobičajenih Eplovih paketa nagrađivanja zaposlenih koji uključuju uz osnovnu platu i bonuse u deonicama i gotovini.

Epl ponekad dodjeljuje dodatne novčane bonuse zaposlenima, ali veličina najnovijih subvencija za deonice bila je, kako tvrdi Blumbergov izvor, netipična i očigledno tempirana.

Deonice je dobilo između 10 i 20 odsto inženjera, stoga je ovaj program nagrađivanja razljutio one inženjere koji nisu dobili deonice i koji veruju da je proces odabira proizvoljan. Vrednost nekih bonusa bila je jednaka godišnjoj potpori za deonice koja se daje nekim inženjerima-menadžerima.

Njihova će se vrednost povećati ako cena deonica Epla nastavi da raste tempom kao ove godine. Naime, vrednost deonica je tokom 2021. porasla za 36 odsto, što je podiglo tržišnu kapitalizaciju kompanije na gotovo tri biliona dolara.

U međuvremenu Meta ne gubi vreme, već “lovi” talente iz Eplovih odeljenja za proširenu stvarnost, veštačku inteligenciju, softver i hardver. Gigant društvenih medija, koji upravlja Fejsbukom, Instagramom i Vacapom, krenuo je sa značajnim povećanjem plata jer želi da se preusmeri na hardver i takozvani metaverzum.

Odliv talenata pogodio je i druga područja u Eplu, uključujući njihov tim za autonomne automobile. Istovremeno je zaposlene Epla nedavno uznemirila i vest o povratku u kancelarije, zbog čega su neki inženjeri odlučili da daju otkaz s obzirom na to da sve više ljudi danas, usled pandemije, preferira rad od kuće ili barem fleksibilniji način rada.

U Eplu smatraju da nedostaje ličnih odnosa koji su se pomalo zagubili u pandemiji, stoga su objavili da očekuju od korporativnih zaposlenih rad iz kancelarije najmanje tri dana nedeljno, a od hardverskih inženjera četiri ili pet dana nedeljno.

U tom delu Meta i druge tehnološke kompanije sprovode fleksibilniju politiku rada od kuće. Međutim, Epl je ovaj mesec ipak objavio da će radnici verovatno ostati da rade od kuće u budućnosti.

Nakon što su ukinuli rok za povratak u kancelarije, najavili su da će dati bonus od 1.000 dolara svim zaposlenima u maloprodaji i tehničkoj podršci kako bi mogli da kupe kućnu opremu i kako bi im zahvalili za sav trud u pandemijskom razdoblju.

Tags
Back to top button