Orban najavio pomoć Republici Srpskoj od 100 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Orban najavio pomoć Republici Srpskoj od 100 miliona evra

Premijer Mađarske Viktor Orban upozorio je da će Mađarska blokirati sve poteze EU da sankcioniše srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i rekao da njegova zemlja pruža pomoć od 100 miliona evra Republici Srpskoj.
“Mađarska će dati finansijsku podršku bosanskim Srbima i protivi se sankcijama Miloradu Dodiku”, rekao je Orban na trosatnoj konferenciji za novinare u Budimpešti.

On je opisao Srbiju i Republiku Srpsku kao “ključ za stabilnost Zapadnog Balkana” i pozvao novu nemačku vladu da integriše region u EU, a ne da ga kazni, što bi “moglo dovesti do još većih problema”.

Orban je dao punu podršku Dodiku, nazvavši ga demokratski izabranim političarem i upozorivši zapadne sile da bi “egzorcizam Dodika”, koji je više puta pretio otcepljenjem od Bosne i Hercegovine, bio opasan.

“Dozvolite mi da istaknem da je bosanska granica udaljena samo 70 do 80 kilometara od naše južne granice i svaki sukob bi se mogao preliti na Mađarsku”, rekao je on.

Orban je potvrdio da mađarska vlada daje 100 miliona evra finansijske pomoći Republici Srpskoj, u okviru mađarske politike odgovornog susedstva za jačanje stabilnosti u regionu. Novac je namenjen za finansiranje malih i srednjih preduzeća u zemlji.

Mediji prenose da analitičari u regionu strahuju da će novac biti iskorišćen za pomoć Dodikovim političkim ciljevima. Orban, čija je vlada godinama posvećivala malo pažnje BiH, intenzivirao je veze sa Dodikom od 2019. godine.

Tags
Back to top button