Bitcoin blizu 50.000 dolara – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Bitcoin blizu 50.000 dolara

Tržište kriptovaluta nastavilo je i danas da raste te je u proteklih 24 sata poraslo još 2,2 odsto, i prema podacima sajta koingeko, kapitalizacija trenutno iznosi 2,42 biliona dolara.

Bitkoin je takođe opet ostvario rast od 1,4 odsto i njim se trenutno trguje po ceni 49.377 dolara.

Itirijum je u isto vreme porastao jedan odsto i on se na menjačnicama ceni oko 4.060 dolara.

Ovih dana pojavili su se i podaci o kriptoprevarama u ovoj godini.

Kripto-prevaranti ukrali su oko 7,7 milijardi dolara, što je za 81 odsto više u odnosu na 2020. godinu. Više od 2.8 milijardi dolara došlo je od takozvanog “povlačenja tepiha”- najčešće kripto prevare, u kojoj developeri postave nešto što izgleda legitimno da bi, nakon obmane investitora, nestali.

Kod povlačenja tepiha, prevaranti isprazne sredstva iz fonda likvidnosti, šaljući vrednost tokena na nulu i potom nestanu. Jedna od najvećih ovogodišnjih prevara jeste Thodex- turska berza na kojoj su korisnici izgubili približno dve milijarde dolara, nakon čega je CEO berze iznenada nestao.

Druga veća prevara povlačenja tepiha jeste “Squid token”, baziran na Netflix seriji “Squid Game”, u kojoj su korisnici izgubili oko 12 miliona dolara vrednosti.

Izveštaj o godišnjoj vrednosti kripto- prevara obezbedila je platforma Chainalysis, kompanija za analizu blokčejn podataka, piše blog.chainalysis.

Tags
Back to top button