Manje bankara napustilo London nego što se očekivalo pre Brexita – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

Manje bankara napustilo London nego što se očekivalo pre Brexita

Broj finansijskih poslova koji se prebacuje iz Velike Britanije u Evropsku uniju zbog Brexita manji je nego što se prvobitno očekivalo, uprkos tome što se milijarde evra u trgovanju akcijama prebacuju u EU, a London gubi većinu svog prisustva tržištima evropskog kapitala.

Nakon što je Velika Britanija 2016. godine glasala za izlazak iz EU, prognoze analitičara predviđale su da će 35.000 ili više poslova u finansijskim uslugama napustiti Ostrvo, prenosi Reuters. Britanija je zvanično napustila EU 1. januara ove godine, čime je okončan pristup londonskog Sitija najvećem pojedinačnom izvoznom tržištu.

Tokom prve godine izvan EU, jedan broj investicionih banaka lociranih u Velikoj Britaniji revidirao je broj osoblja koje će biti premešteno u EU na 7.400 sa 7.600, koliko je bilo planirano u decembru prošle godine. U finansijama u Velikoj Britaniji zaposleno je ukupno oko 1,1 milion ljudi.

Tokom tekuće godine u EU je bilo oko 2.800 zaposlenih zbog Brexita, čime je izbegnuta potreba za premeštanjem dela osoblja iz Londona, a istovremeno je u Velikoj Britaniji otvoreno 2.200 radnih mesta u oblasti finansija.

Konsultantska kuća EY saopštila je da Dablin i Luksemburg postaju najpopularnije finansijske destinacije posle Brexita, kao nova čvorišta EU, iako se u Pariz preselilo najviše osoblja. Kada je reč o novcu, u EU je iz Velike Britanije u poslednjih 12 meseci prebačeno 1.300 milijardi funti.

Biznis.rs

Tags
Back to top button