UEFA odabrala Citigroup za projekat finansiranja klubova – Bankar.rs
ANALIZEBANKEKOMPANIJESVE VESTI

UEFA odabrala Citigroup za projekat finansiranja klubova

Evropska kuća fudbala (UEFA) odabrala je Citigroup da predvodi pandemijski program finansijske pomoći klubovima u vrednosti do sedam milijardi evra. Finansijski paket, kao i izbor američke banke koja će voditi projekat biće predstavljen izvršnom odboru UEFA danas.

Klubovima širom Evrope potrebna su finansijska sredstva nakon što su izgubili milijarde evra prihoda od početka pandemije korona virusa prošle godine, zbog odlaganja utakmica ili igranja bez publike. UEFA je procenila da su evropski klubovi izgubili oko devet milijardi evra prihoda, prenosi FT.

Osnivanje fonda za pomoć klubovima trebalo bi da im pomogne da obezbede likvidnost, koja im je neophodna da prebrode krizu. Konačan obim finansijskog paketa i dalje se razmatra, ali bi trebalo da se počne sa fondom vrednim dve milijarde evra, a da se vremenom proširi na šest do sedam milijardi.

UEFA želi da stavi sredstva na raspolaganje što većem broju klubova koji učestvuju u njenim takmičenjima. Osnivanje fonda pokazuje da se sportske lige i vlasnici klubova sve više okreću finansijskim grupama za održavanje svog poslovanja, umesto na sopstvene nezavisne izvore prihoda, kao što je bila praksa u proteklim decenijama, piše Biznis.rs.

Prema navodima medija iz oktobra, UEFA je mesecima pregovarala sa bankama i privatnim kompanijama o stvaranju fonda. Pomoć bi najpre trebalo da bude dostupna klubovima koji se kvalifikuju za Ligu šampiona, Ligu Evrope i novu Ligu konferencija.

Tags
Back to top button